OLJE OG GASS

Ramsalt miljøkritikk mot regjeringen

Bilde: Statoil

Årsaken til kuttforslaget i revidert nasjonalbudsjett er forsinkelsene i etableringen av et fullskala renseanlegg.

Selv om regjeringen understreker at pengene vil bli bevilget senere, ser Bellona-leder Frederic Hauge rødt. Jubelen etter statsminister Jens Stoltenbergs klimatale til Ap-landsmøtet har definitivt lagt seg.

– Dette er et stort nederlag i CO2-arbeidet og et svik fra en regjering vi ikke lenger stoler på. De har lurt oss, sier Hauge til NTB. Han frykter for hva som vil skje med Akers såkalte Just Catch-teknologi, som skal sørge for CO2-rensing av både gasskraftverket og biokraftverket som skaffer damp til renseprosessen.

– Trukket tilbake

– Dette er penger som er trukket tilbake. Nå er det ikke lenger nok penger til å lage en avtale med Just Catch-prosjektet. Dette er en dramatisk forandring av den politikken regjeringen har ført. Det er vanskelig for oss å stole på regjeringen når den oppfører seg på denne måten, sier Hauge.

Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet er ikke like rasende som Hauge, men han krever regjeringen må bla opp hvis det skulle bli behov for penger til CO2-rensing på Kårstø i år.

– Vi forutsetter at kuttet i revidert budsjett ikke fører til ytterligere forsinkelser i denne prosessen. Hvis det blir behov for mer penger i 2007 enn man trodde, må regjeringen bevilge dette, sier han.

Venstre-leder Lars Sponheim mener kuttet i bevilgningene understreker at CO2-rensing på Kårstø er «helt i det blå». Hans partifelle og leder av Stortingets energi- og miljøkomité, Gunnar Kvassheim, frykter nye utsettelser.

– Et kutt på en halv milliard til CO2-håndtering harmonerer dårlig med statsministerens ambisjoner om en «månelanding» i miljøpolitikken. Venstre frykter nå ytterligere utsettelser av CO2-rensingen på Kårstø, hvor et sterkt forurensende gasskraftverk vil stå klart nå i høst, sier Kvassheim.

Vil ha unnskyldning

Fremskrittspartiet mener regjeringens Kårstø-kutt er i tråd med Frps politikk. Partiets klimapolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen krever nå en unnskyldning fra miljøvernminister Helen Bjørnøy.

– Frp fikk rett i at pengene ikke burde vært bevilget. I ett halvt år har SV gått til harde angrep på Frp for at vi kuttet bevilgningene til Kårstø. Nå gjør de det samme selv. Jeg forventer en unnskyldning fra miljøvernministeren, sier han.

Solvik-Olsen mener regjeringens Kårstø-politikk har ført inn på et blindspor.

– Man må sikre at teknologien som brukes er fremtidsrettet og ikke gammeldags allerede før anlegget åpner. Energiministeren har sagt i Stortinget at teknologien på Kårstø kun vil være anvendbar i svært få tilfelle. Dagens løp fra regjeringen har i realiteten vært ett blindspor, sier han.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) hevder på sin side at regjeringen ikke har endret politikk og understreker overfor NTB at pengene vil bli brukt til CO2-rensing – bare ikke i år.

– Vi trapper ikke ned satsingen på CO2-rensing. Det er ingen politisk endring i dette. Alle vet at det tar litt lengre tid enn forutsatt med å komme i gang på Kårstø, så dette er bare snakk om å flytte penger til neste års budsjett, sier hun.

©NTB

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.