KOMMENTARER

Rammevilkår, rammevilkår, rammevilkår

Ansvarlig redaktør Tommy Rudihagen kommenterer fra ONS i Stavanger.
Ansvarlig redaktør Tommy Rudihagen kommenterer fra ONS i Stavanger. Bilde: Paal Audestad
Tommy Rudihagen
27. aug. 2008 - 11:37

STAVANGER/ONS:

For her er alle gode ting tre.

Dessuten handler tilgangen til energiressurser, og om vi greier å håndtere klimaproblemet, om – nettopp – rammevilkår.

For før direktør i International Energy Agency, Nobuo Tanaka, ga sine tre suksessfaktorer for å løse klimakrisen, påpekte han at dagens oljepris i stor grad skyldes at enkeltland subsidierer oljeprodukter. Altså er det feil rammevilkår som har skylda. Han påpekte også at det som stopper mulighetene for å gjøre noe med klimaet er - nettopp – globale rammevilkår.

Vår alles Helge Lund var opptatt av å fortelle at når verdien av det som er under bakken øker, øker også risikoen over bakken. Les; Rammevilkårene blir mer usikre.

Før Helge Lund kom med sine tre suksessfaktorer for StatoilHydro-fusjonen, påpekte han at norsk sokkel kjennetegnes av stabile rammevilkår, men er ”scarce” (les: manglende) svært mange andre steder i verden.

Om Lund med dette også tenkte på vår store nabo i øst, vites ikke. Etter Lund kom i alle fall Servmoneftegaz’ Yuri Komarov, som fortalte om Shtokmanprosjektet. Og om det var fordi han følte seg litt truffet av Helge Lund, vites ikke, men det var ikke få ganger i presentasjonen han påpekte hvor balansert avtalene mellom Gazprom, Total og StatoilHydro var med hensyn til risiko og profittdeling. Og hvor likestilte de var når beslutninger skulle tas.

Når vi vet koblingen mellom Gazprom og russiske myndigheter, har Lund altså - om vi skal tro Komarov - lite å frykte her. Men også Komarov har lært trikset om å påpeke tre spesielt viktige suksessfaktorer. Han fortalte hva som var de tre suksessfaktorene for at Shtokmanprosjektet ville lykkes.

Forresten, du lurer kanskje nå på hva hvilke tre suksessfaktorene de enkelt påpekte?

Lund hevdet StaoilHydro-fusjonen ble en suksess fordi han fikk støtte fra staten (største eier), at de valgte å lage ny organisasjon framfor å bygge på Statoil eller Hydro, samt at fagforeningene var så involvert. Komarov mente Sjtokman vil bli en suksess fordi de kommer til riktig tid (energimangel), på riktig sted (tilgang til markedet) og har riktige partnere (inkl. StatoilHydro).

IEAs suksessformel for å stoppe klimaendringene var ”Implement, implement, implement”. Samtidig som at han, som jeg i tittelen, jukset litt med bruken av kommunikasjonsregelen om å vektlegge tre (3) ting, fikk jeg ikke helt med meg hva som skal implementeres.

Men det er sikkert fordi rammevilkårene er så uklare!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.