PRODUKSJON

Rakettvekst for roboter

Finn Halvorsen
2. des. 2003 - 08:00

I løpet av første halvår i år økte salget av industriroboter med 26 prosent på verdensbasis.

Spesielt stor var økningen på det nordamerikanske kontinentet med 34 prosent, ifølge nylig publiserte tall fra Robotics Industries Association (RIA).

Japan har hele 300 industriroboter pr. 10.000 arbeidere. I Europa er Tyskland landet med størst vekst. De har nå 135 industriroboter pr. 10.000 arbeidere i produksjonsindustrien. Tilsvarende tall for Italia er 109, mens Sverige har 91.

Stor bilindustri

Grunnen til at Tyskland er ledende på området i Europa, er deres betydelige bilindustri. Den er faktiskstørre enn den amerikanske, innbyggertallet tatt i betraktning. En annen årsak er høye lønninger, som gjør det ekstra lønnsomt å investere i roboter.

Land med stor bilindustri, som er ekstremt konkurranseutsatt, har generelt flere roboter enn land uten slik industri. Selv om bilindustrien fremdeles er robotprodusentenes viktigste kundesegment, viser RIAs tall en økende etterspørsel i næringsmiddelindustrien, blant produsenter forbruksvarer og i plastindustrien.

Pris til Ekornes

Før 1990 hadde Ekornes kun noen få roboter, alle i lakkering. Nå har konsernet over 40 produksjonsroboter, blant annet 28 til stålbearbeiding, ni i snekkeri og tre i formstøp. Fra 1999 fram til i dag er det investert i maskiner for ikke mindre enn 160 millioner kroner. Som den første bedriften i Norge ble Ekornes nylig tildelt TBLs automatiseringspris.

- Robotene er en del av vår strategi for å være konkurransedyktig. Juryen sa i sin begrunnelse blant annet at "Ekornes er et fyrtårn blant norske bedrifter, og beviser at det er mulig å drive lønnsom produksjon i Norge ", sier fabrikkdirektør Ola Arne Ramstad.

Ramstad påpeker at bruk av moderne teknologi i produksjonen er en viktig del av bedriftens strategi for å være konkurransedyktig. I så måte er det viktig å bli lagt merke til og ikke minst vise at det går an å satse i Norge med god lønnsomhet.

- Vi fokuserer sterkt på hvor lang tid vi bruker på å produsere hvert møbel. Når vi vurderer hvilke investeringer som skal gjøres, er derfor reduksjon av tidsforbruk et sentralt element. I tillegg blir forbedringer i arbeidsmiljø tillagt betydelig vekt. Dette er to viktige elementer til at vi har hatt en jevn produktivitetsutvikling gjennom årene, sier Ramstad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.