BYGG

Radonfare for 90 000 skolebarn

RADONFARE: Statens strålevern anslår at 90 000 barn og ungdom i skolen utsettes for radongass.
RADONFARE: Statens strålevern anslår at 90 000 barn og ungdom i skolen utsettes for radongass. Bilde: DNV
Truls Tunmo
17. apr. 2009 - 16:01

Nå anslår Statens strålevern at over 90.000 skole- og barnehagebarn daglig kan være utsatt for uakseptabelt høye radonnivåer.

Må måle

Hvert år dør 300 nordmenn som følge av den svært farlige og radiokative gassen.

– Skoler og barnehager bør ta kontakt med en kvalifisert rådgiver som kan gjennomføre målinger på en betryggende måte, og ikke minst vurdere tiltak og følge opp videre dersom målingene viser for høye radonnivåer, sier Aarseth.Enkle tiltak

Sintef Byggforsk har utarbeidet flere anvisninger i Byggforskserien som beskriver hvordan man kan sikre seg mot radon i nye og eksisterende bygninger.

Tiltakene gjelder primært boliger, skoler og barnehager av begrenset størrelse, men mange tiltak kan også benyttes i større bygninger.Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Røykampull

– Man kan ofte tette luftlekkasjer mot grunnen selv. Bruk en røykampull eller en myggspiral til å lete deg fram til utette sprekker og overganger i og mellom bygningsdeler og rundt rør og kabler og lignende, sier Aarseth i en pressemelding.

Det kan også benyttes elastisk fugemasse, og det kan være enkelt å gjøre forbedring av ventilasjonen i huset.

– Se etter at veggventiler og kanaler over tak er åpne og rene. Setter du inn vifte må du lage flere ventiler, ellers kan du gjøre vondt verre, sier Aarseth.Alle bør måle

Som hovedregel bør man måle radon i alle norske boliger for å se om tiltak er nødvendig. Unntaket er leiligheter fra andre etasje og oppover i boligblokker.

– Gjør en såkalt sporfilmmåling over minst to måneder i vinterhalvåret. Små sporfilmer kan bestilles mange steder, og skal plasseres i minst to mye brukte rom, som stue og soverom. Etter målingen sender man sporfilmene inn for avlesning, sier Aarseth.Rådgiver

Dersom det ikke hjelper med noen enkle tiltak og radonnivåene fortsatt er alt for høye bør man ta kontakt med en kompetent rådgiver som kan vurdere om man bør prøve andre enkle tiltak, eller om mer omfattende tiltak må til.

Her kreves høy byggfaglig kompetanse for å finne og gjøre de rette tiltakene.Byggforskserien

Byggforskserien er løsninger og anbefalinger for planlegging, prosjektering, utførelse og forvaltning av det bygde miljø.

Les mer om radon i Byggforskseriens anvisning 520.706 Sikring mot radon ved nybygging, og 701.706 Tiltak mot radon i eksisterende bygninger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.