NETTARKIV

Radiostøy i sykehus

Isdal som arbeider ved avdelingen for medisinsk fysikk og teknikk, vil heller snakke om EMC i sin helhet.

EMC (electromagnetic copatibility eller på norsk "elektromagnetisk sameksistens"), dreier seg om et utstyrs eller systems evne til å fungere etter intensjonene uten å påvirke eller la seg påvirke av elektromagnetisk stråling.

Sikkerhet mot tapping eller manipulering av følsom pasientinformasjon bør være i helseforetakenes interesse, og stiller krav til fokus på EMC.

På Teknisk Ukeblads nettsider tu.no. utdyper Isdal synspunktene og gir noen enkle retningslinjer for hva som bør sees på for å oppnå gode EMC-forhold, herunder bruk av mobiltelefon.

Støyfare

Det er ikke bare mobiltelefoner som er et problem. Sykehusene får flere og flere apparater og systemer som bruker radiobølger for kommunikasjon, behandling, og noen ganger er det snakk om ren støy. Det kan være W-LAN, bluetooth, radioer/telefoner, diatermi, telemetri, trådløse systemer eller kontaktorer.

Konglomeratet av utstyr og systemer som er følsomme for, og noen ganger avhengig av radiobølger, gjør at sykehusene må ta mer hensyn til EMC, påpeker Isdal.

- Det er svært viktig at teknisk kyndige deltar i EMC-arbeidet til det enkelte sykehus. Man må ha kunnskaper om koblingsmekanismer, " antenneeffekter", filtrering, jording og hva som kan ivareta kvalitet og sikkerhet, sier Isdal.

Til tross for en enorm utstyrspark, har sykehusene en konservativ tradisjon, og "fokus på pasienten". Men fokus på pasienten vil bety at sykehusene innstiller seg på teknologiske forandringer, og at stadig flere systemer og utstyr blir trådløse. Vi må dermed øke fokuset på EMC og teknologi generelt, og ikke snevre dette inn til en debatt kun om mobiltelefoner, skriver Isdal på tu.no.

Les hele artikkelen på tu.no/fagartikler

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.