IKT

Radiomerking erstatter strekkoder

TEST: - På samlebåndet kan vi kjøre forskjellige funksjonstester, blant med hvilken hastighet RFID-brikken kan registreres, sier daglig leder Roar Lorvik i RFID Innovasjonssenter.
TEST: - På samlebåndet kan vi kjøre forskjellige funksjonstester, blant med hvilken hastighet RFID-brikken kan registreres, sier daglig leder Roar Lorvik i RFID Innovasjonssenter.Bilde: Finn Halvorsen

RFID

Radio Frequency Identification er det digitale svaret på strekkoder og vil erstatte disse over tid. Teknologien brukes også i forbindelse med bompengebrikker, parkeringskort, adgangskontroll, betalingskort, merking av utstyr og verktøy, tyverisikring m.m.

Nye anvendelser for RFID er i en rivende utvikling. Mulighetene for sporing av varer, dyr og også mennesker blir fundamentalt endret. Merking av containere, paller, kasser og kartonger med elektroniske brikker, eventuelt kombinert med sensorer for overvåkning av temperatur, fuktighet, trykk, støt og andre parametere vil på sikt bli like vanlig som strekkoder er i dag.

Dette kan testes

RFID-brikker: Utstråling, signalmottak, signalisering, lesehastighet, plassering på lastebærere og utforming

RFID-antenner: Effekt, retningsdefinisjon, polarisering, båndbredde, holdbarhet, antall

RFID-lesere: Utstråling, signalmottak, signalisering, lesehastighet.

RFID-komponenter:

Leseavstand

Posisjonering av brikker og antenner

Oppsett og definisjon ved bruk av flere antenner

Hvordan varer og materialer påvirker leseeffekten

Antall RFID-brikker som kan avleses og på hvilken avstand, samt hvilken hastighet brikken kan passere leseren med.

RFID-teknologien åpner helt nye muligheter i forhold til tradisjonelle strekkoder.

I den nyåpnede RFID-laben i Sintefs lokaler i Oslo kan aktørene nå kjøre pilotprosjekter og prøve ut ny teknologi.

RFID Innovasjonssenter AS er etablert med Dataforeningen, GS1 Norway, Den Norske Emballasjeforening, Handels og Servicenæringens hovedorganisasjon og Sintef som eiere.

I tillegg kommer i underkant av 20 driftspartnere som sørger for et nesten komplett test- og driftsmiljø for RFID-baserte identifiserings-, sporings- og programvareløsninger.Fundamentale endringer

- Med dette senteret tar vi et viktig skritt i retning av å utnytte en teknologi som vil ha meget stor betydning for næringsliv, forbrukere og offentlige myndigheter. De grunnleggende forutsetningene for mange funksjoner og forretningsprosesser vil bli fundamentalt endret. Vi snakker egentlig om et nytt strategisk utgangspunkt for de aller fleste virksomheter, sier daglig leder Roar Lorvik i RFID Innovasjonssenter.

- Det er viktig at Norge med dette senteret har fått et sted for utprøving, testing og utvikling av ny RFID-teknologi og -løsninger. På denne måten kan vi også bygge opp og videreutvikle norsk kompetanse på området, også i form av grunnleggende og videregående kurs, sier han.Utbredt teknologi

Mange andre land har tilsvarende RFID-sentra som nå er åpnet i Oslo. Flere store internasjonale aktører har også tatt RFID-merking i bruk, som for eksempel HP. Allerede i 2002 begynte HP å RFID-merke sine printere, og i dag har en million HP-produkter RFID-merking direkte på produktet, ikke kun emballasjen.

- Flere av kundene våre har vist interesse for RFID. Nysgjerrigheten er stor, og vi gleder oss til å ta kunder med til Innovasjonssenteret og vise dem hva de i praksis kan få til med RFID, sier Britt Fidjestøl, leder for servere og lagringsdivisjonen i HP Norge.

Helsemerking

Også innen helsesektoren har HP kunder som ved hjelp av RFID-løsninger har digitalisert og standardisert prosessene rundt blant annet kirurgiske inngrep.

Når en pasient registreres for innleggelse, får pasienten et armbånd som inneholder en RFID-brikke. Armbåndet dokumenterer hele operasjonsprosessen fra narkose, dosering og blodtype til å kunne matche barn med riktig mor på fødestuer.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.