KRAFT

Radioaktivt utslipp i USA

Bellona er bekymret.

Radioaktivt avfall har lekket ut ved det amerikanske Hanford Nuclear Reservation-anlegget.
Radioaktivt avfall har lekket ut ved det amerikanske Hanford Nuclear Reservation-anlegget. Bilde: colourbox.com
23. feb. 2013 - 13:57

Utslippet omfatter minst seks tanker ved Hanford Nuclear Reservation, ifølge myndighetene. Det skal ikke være noen umiddelbar helsefare, men lekkasjene pågår fortsatt.

– Vi er naturligvis bekymret, siden vi foreløpig ikke kjenner omfanget av lekkasjene eller hvor lenge de har pågått, sier en talsperson for Washingtons guvernør Jay Inslee.

Hva slags avfall som har lekket ut, er heller ikke brakt på det rene.

Mesteparten av USAs atomavfall oppbevares på dette anlegget, som har eksistert helt siden andre verdenskrig.

– Står ikke på penger

Det amerikanske anlegget er ett av tre anlegg i verden som miljøorganisasjonen Bellona følger med stor bekymring. Det andre to anleggene er Sellafield og Mayak-anlegget i Russland.

– Vi følger denne utviklingen svært tett, og har gjort det i lang tid. Vi er dypt bekymret, og lekkasjene kommer bare til å bli flere, sier daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, til NTB.

Ifølge Bøhmer har det amerikanske anlegget 177 tanker med radioaktivt avfall som er gravd ned i jorda. 149 av disse tankene har enkeltvegger og er dermed ekstra utsatt for lekkasje.

Ifølge Bøhmer bruker USA 2 milliarder dollar årlig på å sikre innholdet i disse tankene, og de har så langt lyktes med å tømme sju av tankene.

– Det som er skremmende er at det ikke står på pengene. Man bruker mye tid og penger på dette prosjektet, men kommer ikke noen særlig vei. Det er veldig vanskelig å tømme tankene, og stadig flere av dem vil begynne å lekke, sier Bøhmer.

Les også: Norge rensket opp i russisk radioaktivitet

Vil nå grunnvannet

Det at tankene er gravd ned gjør ifølge Bøhmer opprydningsarbeidet ekstra vanskelig, og innholdet vil etter hvert nå grunnvannet i området.

– Vi frykter at situasjonen etter hvert vil komme ut av kontroll, sier han.

Plutoniumet som ble brukt i atombomben som USA slapp over den japanske byen Nagasaki, ble produsert ved Hanford-anlegget.

Produksjon av radioaktivt materiale til atomvåpen fortsatte under den kalde krigen, men den siste reaktoren ble stengt i 1987.

På anleggets egen hjemmeside står det at våpenproduksjonen etterlot seg «fast og flytende avfall som utgjør en risiko for det lokale miljøet».

Les også:

Strømnettet stopper ny svensk kjernekraft

Japan vil fase ut atomkraften  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.