ENERGI

Radioaktivt kjølevann fra japansk atomkraftverk kan havne i havet

Japan vil slippe store mengder radioaktivt kjølevann fra det ødelagte Fukushima-atomkraftverket ut i Stillehavet og venter spent på grønt lys fra IAEA.

Japans regjering vil pumpe over 1 million tonn radioaktivt kjølevann fra det ødelagte Fukushima-atomkraftverket ut i Stillehavet, til protester fra miljøvernere, fiskere og naboland.
Japans regjering vil pumpe over 1 million tonn radioaktivt kjølevann fra det ødelagte Fukushima-atomkraftverket ut i Stillehavet, til protester fra miljøvernere, fiskere og naboland. Foto: AP / NTB
4. juli 2023 - 08:27

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har etter to års arbeid nå lagt fram en rapport som konkluderer med at det er forsvarlig å slippe det radioaktive kjølevannet ut i havet.

IAEA-sjef Rafael Grossi besøker denne uka Japan og presenterte tirsdag kveld rapporten for statsminister Fumio Kishida.

– Dette er en svært spesiell kveld, sa Grossi da han overleverte den tykke blå folderen.

Store mengder

De tre reaktorkjernene ved Fukushima-kraftverket smeltet ned etter at anlegget ble rammet av en voldsom tsunami forårsaket av jordskjelv i mars 2011.

Over 1 million tonn radioaktivt kjølevann er siden samlet opp i 1000 store tanker, men disse er nå i ferd med å bli fulle.

Zaporizjzja atomkraftverk sør i Ukraina er Europas største og har vært okkupert av russiske styrker siden mars 2021. IAEA-sjef Rafael Grossi advarer nå om at faren for ødeleggelser øker etter den siste tidens mange droneangrep mot anlegget.
Les også

IAEA: Faren for ulykke øker ved ukrainsk atomkraftverk

Regjeringen la i 2021 fram en plan om å tømme det radioaktive kjølevannet ut i havet, til sterke protester fra fiskere, miljøvernere og naboland som Kina.

Tritium

Tonnevis med kjølevann blir daglig pumpet opp og filtrert ved kraftverket, men det radioaktive stoffet tritium lar seg ikke filtrere bort.

Tritium er ifølge eksperter kun farlig for mennesker i store doser, og IAEA mener at det er forsvarlig å slippe det fortynnet ut i havet over en periode på mellom 30 og 40 år.

Onsdag skal IAEA-sjefen selv besøke det ødelagte atomkraftverket.

Japans plan om å pumpe radioaktivt kjølevann fra det ødelagte Fukushima-atomkraftverket møtes av protester fra miljøvernere. <i>Foto:  AP/NTB</i>
Japans plan om å pumpe radioaktivt kjølevann fra det ødelagte Fukushima-atomkraftverket møtes av protester fra miljøvernere. Foto:  AP/NTB

Kraftig motstand

Forslaget om å slippe kjølevann ut i Stillehavet har møtt kraftig motstand. Innbyggere i området rundt kraftverket har samlet 250.000 underskrifter i protest mot planen, og det lokale fiskerlaget holder også fast ved sin motstand.

Kina protesterer også og anklaget tirsdag IAEA for å ha tatt en forhastet beslutning.

– Dersom den japanske siden er fast besluttet på å gå egne veier, så må de også ta konsekvensene, heter det i en kunngjøring fra landets utenriksdepartement.

Etter besøket i Japan skal Grossi videre til Sør-Korea, New Zealand og Cookøyene, angivelig i et forsøk på å overbevise dem om at kjølevannet fra Fukushima-anlegget ikke vil utgjøre noen miljørisiko.

Les også

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.