KRAFT

Radioaktiv lekkasje på Sellafield

DRAMATISK: - Et stort utslipp ville hatt dramatiske konsekvenser for Norge, sier miljøvernminister Erik Solheim
DRAMATISK: - Et stort utslipp ville hatt dramatiske konsekvenser for Norge, sier miljøvernminister Erik Solheim Bilde: Sigurdsøn, Bjørn
Mona Sprenger
29. jan. 2009 - 07:40

Det er satt i gang undersøkelser ved kjernekraftverket Sellafield i Nord-England, etter at det er blitt avdekket en radioaktiv lekkasje. Lekkasjen ble oppdaget på fredag, men først på onsdag ble miljøvernminister Erik Solheim informert om hendelsen.

- Vi er veldig misfornøyd med at det tok så lang tid før vi ble orientert om denne hendelsen. Selv om dette er karakterisert som et lite utslipp, vil det vekke tillit dersom vi blir varslet raskt om alle hendelser ved Sellasfield, sier Erik Solheim til Aftenponsten.no.

Radioaktiv damp

Fra Sellafield ble det opplyst at det dreier seg om radioaktiv damp, og de har nå iverksatt egne undersøkelser for å kartlegge både årsaken og omfanget av lekasjen.

Etter at lekkasjen ble oppdaget ble området rundt midlertidig tømt for personell, ifølge en nyhetsmelding Bellona la ut på sine hjemmesider i går. Lekkasjen ble oppdaget i forbindelse med anleggsarbeid på Sellafield-tomten. Direktør Ole Harbitz ved Statens strålevern, som også er leder for Kriseutvalget for atomberedskap, er ikke imponert over sikkerheten ved anlegget.

- Dette er nok et bevis på at hendelser skjer på dette anlegget, sier Harbitz, og legger til at utslippet er så lite at det er liten grunn til å slå alarm. Ifølge hans opplysninger ligger selve lekkasjen i etterkant av en rensingsprosess, og utslippet skal dermed ikke være farlig.

Sellafield-anlegget har gjennom historien vært hjemsøkt av ulykker og uhell. Bellona og andre miljøvernere har vært svært kritiske til sikkerhetskulturen på anlegget som nå brukes til gjenvinning av brukt atomavfall og ellers skal avvikles.

- Må stenges

Senest 13. januar deltok miljøvernminister Erik Solheim på et møte med representanter for de britiske atomanleggene i Sellafield. Solheim karakteriserer møtet med lederne som positivt, men samtidig gjorde han det klart at Norge ser på atomanleggene som en «ubehagelig nabo», som Norge helst skulle vært foruten.

- Et stort utslipp ved Sellafield er lite sannsynlig, men dersom det skulle inntreffe vil det ha dramatiske konsekvenser for Norge på grunn av vindretningen og vannstrømninger. Dette er nok en påminnelse om at anlegget må stenges, sier Solheim.

- Dersom de velger å drive det videre er det viktig med åpenhet, og det er viktig at de bruker all menneskelig makt for å sørge for at sikkerheten er ivaretatt, sier Solheim til Aftenposten.no.

Bellona kritisk

- Dette er bekymringsfullt og viser at deler av Sellafield ikke holder god nok standard, sier Nils Bøhmer, atomfysiker i Bellona.

Lekkasjen skjer samtidig som britiske myndigheter vurderer å bygge nye atomkraftverk på Sellafield-tomten. Bellona er svært kritisk til planene, fordi de mener at britene har vist at de ikke har klart å håndtere atomavfall på en trygg måte. Bellona mener hendelsen på fredag underbygger dette.

- Man burde håndtere de utfordringene man allerede har på Sellafield, før man begynner å bygge nye reaktorer som vil produsere mer atomavfall, sier Bøhmer i en pressemelding.

Bellona opplyser at lekkasjen kom fra et rør som var koblet til en ventilasjonskanal som transporterer avfallsprodukter fra det gamle Magnox-gjenvinningsanlegget.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.