BYGG

Rådgiverne erkjenner svikt

SETTER NED FOTEN: Siri Legernes i RIF mener rådgiverne må bli flinkere til å sette ned foten overfor uansvarlig tidspress. Hun vil nå innføre stikkprøvekontroll overfor egne bedrifter.
SETTER NED FOTEN: Siri Legernes i RIF mener rådgiverne må bli flinkere til å sette ned foten overfor uansvarlig tidspress. Hun vil nå innføre stikkprøvekontroll overfor egne bedrifter. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
18. mai 2007 - 07:09

I Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) kom det som en overraskelse at bransjen er utsatt for press som setter kvaliteten i fare, som Teknisk Ukeblad skrev i forrige uke.

– Jeg har fått bekreftet at det skjer nå, men ingen av bedriftene har tidligere meldt slikt til oss. At rådgivere blir utsatt for slikt press sier noe om etikken i hele byggenæringen, sier Siri Legernes, administrerende direktør i RIF.

Hun understreker at hun ikke på vil bortforklare det ansvaret som hviler på rådgiverne. Vi må sette foten ned når det gjelder uforsvarlig tidspress og byggherrer og entreprenører må respektere tiden det tar.

Behov for kontroll

– Vi ser at det er behov for kontroll, både av oss og andre. Vi starter selv med stikkprøvekontroller av egne medlemsbedrifter gjennom en skjerpet godkjenningsordning.

Legernes peker på at RIF allerede har vedtatt å skjerpe kravene både til enkeltmedlemmer og bedrifter som er med i bransjeforeningen.

– Vi skal dessuten ta dette opp på lederforum med lederne i de 14 største rådgivningsfirmaene, vi har debatt om etiske regler og vi tar det opp på årets høstmøte. I tillegg sender vi e-brev til medlemmene. Mer kan vi knapt gjøre, sier Legernes, som bekrefter at hun frykter godkjenninger vil ryke.

Spørsmål ved rutiner

Legernes stiller spørsmål ved kommunenes håndtering av tilsyn.

– Spesielt for brannteknisk prosjektering er det faglig uenighet. Våre rådgivere opplever ofte at de overprøves av ansatte i kommunene. Det er et stort behov for å klagjøre anvarsforhold og arbeidsrutiner, sier RIF-direktøren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.