NATURVITENSKAP

Radarøyne på Nordishavet

7. sep. 2000 - 10:45

Underlagsmaterialet har da også for første gang gjort forskerne i stand til å skaffe seg en grov oversikt over tykkelsen av isen i Nordishavet. – Før kjente vi bare isdekkets utstrekning, sier dr. Ronald Kwok, prosjektets leder. – Vi visste også at utstrekningen hadde minsket de siste årene, men hadde liten oversikt over tykkelsen.

Siden islagets tykkelse ikke er mer enn ca. 3 m, vil det være følsomt overfor klimaendringer. Tidligere har tykkelsen av isen vært kjent bare i begrensede områder, ikke for hele Nordishavet. – Med det nye datasettet kan vi gjøre de første beregninger av ismengden som er kommet til i løpet av vinteren og finne ut hvor den befinner seg”, sier Kwok. – Vi kan se store sprekker der is oppstår. Disse sprekkene er mye lengre enn vi trodde på forhånd, opptil 2000 km lange. Hvis varmere klima får islaget til å bli tynnere, venter vi å se mer av sprekkene.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.