Radar nivåmåler på 80 GHz

Vega har lansert en ny radar de selv hevder tar høyfrekvent nivåteknologi til nye høyder

Vegapuls 64, radar som sender på 80 GHz og klarer seg med en svært liten antenne.
Vegapuls 64, radar som sender på 80 GHz og klarer seg med en svært liten antenne.
4. mars 2016 - 07:00

Vegapuls 64 skal være verdens første radar nivåmåler for væsker, som opererer med en frekvens på 80 GHz. Den markerer starten på en ny æra innenfor radar nivåmåleteknologi, skriver Vega Norge i en pressemelding.

Oppfølger til tørrstoffmåler

Den nye måleren for væsker er en oppfølger til nivåseensoren Vegapuls 69 som er beregnet på tørrstoff og ble lansert for halvannet år siden.  Denne sensoren har også en sendefrekvens som er 3 ganger høyere enn den mye brukte frekvensen på 26 GHz. 

– Markedet har vist oss at denne teknologien er tingen for fremtiden. Siden lanseringen, er over 10.000 Vegapuls 69 nivåsensorer allerede installert, sier Jürgen Skowaisa, produktsjef for radar instrumentering hos Vega Grieshaber KG.

Forløperen til den siste, Vegapuls 69 ble lansert for halvannet år siden og er beregnet på tørrstoff.
Forløperen til den siste, Vegapuls 69 ble lansert for halvannet år siden og er beregnet på tørrstoff.

Velegnet der det er dårlig refleksjon

Disse instrumentene har vist sine ferdigheter, spesielt på medier med dårlige reflekterende egenskaper, sjakter opp til 120 m dybde, eller i siloer med mange innvendige installasjoner som genererer sterke falske ekko.

Nå er altså en variant for væsker utviklet, Vegapuls 64. Vega mener selv den vil sette en ny standard innen måleteknologi med sitt høye dynamiske område og overlegene fokusering.

– Medier med dårlig reflekterende egenskaper, det vil si lav dielektrisk konstant, lar seg måle med vesentlig bedre pålitelighet enn med tidligere radarsensorer, sier Skowaisa.

Fikk du med deg: Vega oppretter eget norsk selskap

Liten antenne

Den nye radaren skal ha vesentlig bedre fokusering, derfor passerer strålen mellom innvendige objekter i tanken, som røreverk, varmekolber osv. Forstyrrende signaler som tidligere måtte filtreres bort, vil nå nærmest ikke være eksisterende.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Dessuten er det nå mulig å bruke en mye mindre antenne. I dag har vi prosessanslutninger med en antennediameter på bare ¾", det tilsvarer størrelsen på en 10-kroners mynt, sier Rune Stenkjær, daglig leder i Vega Norge.

Den nye teknologien gir også nøyaktig måling av nivået svært nær bunnen av tanken. Dette åpner nye muligheter for å måle nivået i små beholdere som brukes i farmasøytiske og bioteknologiske næringer, samt måle nøyaktig i bunnen av store tanker med hydrokarboner. Målenøyaktigheten er +/- 2 mm, selv med en rekkevidde på opptil 30 m.

Selskapet er svært fornøyd med de to radarmodellene, og Skowaisa sier i pressemeldingen at det i dag ikke finnes måter å overgå ytelsen til radarmåling basert på en driftsfrekvens på 80 GHz.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.