NATURVITENSKAP

Råd mot rødvin

Kjemikeren Pete Wishnok ved Massachusetts Institute of Technology har svart på spørsmål rettet til en amerikansk nettside om Club Soda hjelper mot rødvinsflekker. Noen hevder at det er midlet som skal til hvis glasset velter og skaden er skjedd.

Wishnok konkluderer med at det sikkert hjelper i noen tilfeller, men som regel er ikke Club Soda mer virkningsfullt enn vann. Så vet vi det.

"Alle" vet at rødvin på den hvite damaskduken eller fars hvite skjorte er ensbetydende med søppelkassa neste, etter først fortvilet å ha prøvd med mer rødvin og vann sammen med salt. Nå lyder de siste råd: Løp ned i den kjølige del av vinkjelleren og trekk opp en chablis eller hva det måtte være - bare det er hvitt. Hvitvin på rødvinsflekk skal visstnok sette i gang en kjemisk prosess som får det røde til å blekne helt.

Empiri har imidlertid lært oss noe annet også.

For vår egen del har vi i panikk forsøkt å redde et gammelt bondebord fra rødvinens herjinger før den bedre halvdel kom hjem. Etter et hektisk nettsøk med en lynrask gjennomprøving av ulike råd og alternativer, inklusive en halv kilo salt som etter sigende skulle suge i seg de svært så ubeleilig plasserte dråpene, kunne vi konstatere at ingenting hjalp. Svetten piplet frem.

Et siste forsøk måtte til. Hva med Klorin? Vil det edle gamle treet blir Blendahvitt i forsøket? Det fikk stå til. Blendahvitt er bedre enn rødvinsrødt. Den ikke fult så edle væsken ble helt over flekken - og underet skjedde! Etter 30 sekunder var alle spor av flekken borte. Ikke nok med det, bordet ble ikke hvitt, så pulsen gjenfant sitt normale leie.

Senere har vi ved flere anledninger utført kunststykket til stor begeistring overfor skrekkslagne og ulykkelige gjester med uvøren begerføring. Alltid like vellykket.

Vi kan på det hjerteligste anbefale metoden samtidig som vi på det sterkeste fraråder eksperimentering på tekstiler og andre materialer. De er nok mer hipne på å bli Blendahvite enn litt vellagret furu og gran.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.