DATATELE

Quietpro verner og forsterker hørselen

QUIETPRO
QUIETPROBilde: Nacre

Quietpro

 • Et kommunikasjonshodesett for radiosamband.
 • Et meget effektivt hørselvern med aktiv og passiv støydemping samt et hørselforsterkningssystem i stille omgivelser.
 • Utviklet gjennom flere år til en kostnad av totalt 120 millioner kroner.
 • Både det norske og det svenske forsvaret har vært aktive samarbeidspartnere i utviklingen. Sammen med Innovasjon Norge har disse bidratt med 30 millioner kroner. Det norske forsvaret har kjøpt utstyr for seks millioner kroner.
 • Eies av Sinvent Venture, Viking Venture og Ferd Venture. I tillegg har ansatte aksjer i Nacre.


Tidligere vinnere

2005: Ulstein Design med X-bow – skipsdesign

2004: Hatteland Computers med sitt lagringskonsept Autostore

2003: Chipcon

2001/2002: Undervannsprosjektet Troll Pilot (Norsk Hydro og ABB)

Årets ingeniørbragd

Bedriften/bragden må:

 • Representere en god ingeniørmessig løsning på et teknologisk eller samfunnsmessig problem.
 • Ha lokal, nasjonal eller internasjonal betydning for samfunnet.
 • Representere en god idé som har vist kommersiell levedyktighet eller samfunnsøkonomisk betydning.
 • Være utført eller sluttført i perioden høsten før/inneværende år.
 • Prisen kan også gå til en person som har gjort et enestående arbeid med eller for teknologi og naturvitenskap i samfunnet i perioden.
 • Produktet eller prosessen må være utviklet i Norge. Utenlandske selskaper kan komme i betraktning hvis det står en nordmann bak utviklingen.

STEM PÅ DIN KANDIDAT!

Utviklingen av produktteknologiplattformen til Quietpro har pågått siden 2000, mens basisforskningsarbeidet primært skjedde på 90-tallet.

– Den største enkeltstående utfordringen har vært å utvikle en liten mikroprosessor som er hjernen i Quietpro. Vi skulle forsøke å lage en liten brikke i samarbeid med en leverandør, en brikke ingen andre tidligere har laget med samme ytelse, sier administrerende direktør i Nacre, Eivind Bergsmyr.Unikt produkt

Resultatet har blitt et unikt produkt når følgende bruksbetingelser er til stede: Støy, kommunikasjonsbehov (gjerne via radio), og der brukeren krever at utstyret skal være lett og lite. Foruten kjempekontrakten med US Marines, har det vært betydelig interesse rundt Quietpro.

– Ikke minst fra oljebransjen har interessen vært stor. Vi har et prosjekt sammen med Sintef IKT, avdeling Akustikk og Norsk Hydro som blant annet går på anvendelse av vår teknologi i oljebransjen, sier Bergsmyr.Digital motlyd

Den opprinnelige ideen til Quietpro tilhører Jarle Svean, teknisk sjef i Nacre, og hans tidligere kolleger i Sintef. Bakgrunnen hans er mange år med forskning i Sintef IKT, avdeling Akustikk. Virkemåten til Quietpro forklarer Bergsmyr slik:

– Vi putter en øreplugg i øret og forsegler øregangen. I ørepluggen er det to mikrofoner og en høyttaler. Mikrofonen fanger opp lyden og mater den inn i Nacres unike mikrobrikke. Mikrobrikken analyserer lyden fra omgivelsene, og bestemmer hva brukeren skal høre. For å få til dette, har vi en rekke tilleggsfunksjoner, blant andre digital motlyd. Dessuten har vi en øremikrofon som gjenskaper brukerens stemme, og som gir et mikrofonsignal til radiosambandet. Kort forklart er Quietpro et kommunikasjonshodesett for radiosambandet, et meget effektivt hørselvern med aktiv og passiv støydemping, og et hørselforsterkningssystem i stille omgivelser, sier Eivind Bergsmyr.

STEM PÅ DIN KANDIDAT!

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.