DATATELE

Quietpro verner og forsterker hørselen

Truls Tunmo
23. okt. 2006 - 11:24
Vis mer

STEM PÅ DIN KANDIDAT!

Utviklingen av produktteknologiplattformen til Quietpro har pågått siden 2000, mens basisforskningsarbeidet primært skjedde på 90-tallet.

– Den største enkeltstående utfordringen har vært å utvikle en liten mikroprosessor som er hjernen i Quietpro. Vi skulle forsøke å lage en liten brikke i samarbeid med en leverandør, en brikke ingen andre tidligere har laget med samme ytelse, sier administrerende direktør i Nacre, Eivind Bergsmyr.Unikt produkt

Resultatet har blitt et unikt produkt når følgende bruksbetingelser er til stede: Støy, kommunikasjonsbehov (gjerne via radio), og der brukeren krever at utstyret skal være lett og lite. Foruten kjempekontrakten med US Marines, har det vært betydelig interesse rundt Quietpro.

– Ikke minst fra oljebransjen har interessen vært stor. Vi har et prosjekt sammen med Sintef IKT, avdeling Akustikk og Norsk Hydro som blant annet går på anvendelse av vår teknologi i oljebransjen, sier Bergsmyr.Digital motlyd

Den opprinnelige ideen til Quietpro tilhører Jarle Svean, teknisk sjef i Nacre, og hans tidligere kolleger i Sintef. Bakgrunnen hans er mange år med forskning i Sintef IKT, avdeling Akustikk. Virkemåten til Quietpro forklarer Bergsmyr slik:

– Vi putter en øreplugg i øret og forsegler øregangen. I ørepluggen er det to mikrofoner og en høyttaler. Mikrofonen fanger opp lyden og mater den inn i Nacres unike mikrobrikke. Mikrobrikken analyserer lyden fra omgivelsene, og bestemmer hva brukeren skal høre. For å få til dette, har vi en rekke tilleggsfunksjoner, blant andre digital motlyd. Dessuten har vi en øremikrofon som gjenskaper brukerens stemme, og som gir et mikrofonsignal til radiosambandet. Kort forklart er Quietpro et kommunikasjonshodesett for radiosambandet, et meget effektivt hørselvern med aktiv og passiv støydemping, og et hørselforsterkningssystem i stille omgivelser, sier Eivind Bergsmyr.

STEM PÅ DIN KANDIDAT!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.