ARBEIDSLIV

PVC mot guineaorm

3. mars 2001 - 08:30

Guineaormen skaper fryktelige lidelser for befolkningen i Sudan. De petrokjemiansatte i Norsk Hydro i Grenland og Oslo har satt i gang et hjelpeprosjekt sammen med Kirkens Nødhjelp, Naturvernforbundet i Telemark og Health & Development International (HDI).

Den farlige menneskesnylteren kommer inn i kroppen med drikkevannet. Etter et års tid har ormen vokst til en meter, og den kryper langsomt ut i løpet av tre til åtte uker – under ulidelige lidelser.

Guineaormen leverer hundretusenvis ørsmå larver hvis den kommer i kontakt med vann. Larvene lever en tid i en mellomvert, et krepsdyr (vannloppe), og fra da av er de farlige om de kommer inn i et menneske. Det enkle botemiddelet er å filtrere bort vannloppene fra drikkevannet med vanlige filtre eller sugerør. Alle som ikke sikres filtrert vann, skal nå utstyres med sugerør av PVC der vannet filtreres.

Guineaormen er ett av to levende vesener som på Rio-konferansen visstnok ble foreslått utryddet. Holdes infiserte personer borte fra vannkildene og filtreres alt drikkevann, kan ormen bli utryddet i løpet av få år. Sugerørene er to standardrør som passer inni hverandre. Filteret lages i India og monteringen foregår lokalt i Sudan. Brukerne henger røret i en snor rundt halsen og har dermed beskyttelsen med seg hvor de ferdes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.