NYHETSBREV

Putter ventilen og måleren i skuffen

Med ventiler og Coriolismålere i et modulært system sikrer ingeniørene raskt og enkelt vedlikehold.

Joachim Seehusen
26. mars 2015 - 02:09
Vis mer

I Sande, noen kilometer syd for Drammen, er det hektisk aktivitet hos Ing Per Gjerdrum. De er i innspurten av leveransene til Mariner-plattformen for Statoil. En skid for kjemikalieinjeksjon er under ferdigstillelse. Den består av et ukjent antall meter rør av ulik kvalitet og en rekke pumper, ventiler og målere av forskjellige slag. Til Mariner-plattformen har Emerson alene kontrakter for mer enn 100 millioner kroner. Det inkluderer 130 coriolismålere, 3–400 trykkmålere og et tredvetalls nivåmålere. Dette er antallet i det prosjektet Ing Per Gjerdrum nå jobber med, det totale antallet til Mariner ligger på flere tusen instrumenter.

Modulær skid

Til skiden som nå produseres anslår Petter Skaraas, salgsdirektør for instrumentering hos Emerson, at de har levert 30 coriolismålere. Det unike med denne skiden er at den er modulært bygget opp med et skuffsystem. Det står én coriolismåler i hver skuff, sammen med ventiler og noen andre komponenter.

Det er ingeniørene hos Ing Per Gjerdrum som har utviklet det nye skuffkonseptet, dette for at retting av feil og vedlikehold skal bli langt enklere. Sammen med den komplette skiden leverer også Ing Per Gjerdrum et ekstra antall komplette skuffer. Når en tas ut for service kan en av disse settes inn.

– Jeg må få understreke at det er ventilene som krever service. Coriolismålerne er driftssikre. Hadde det ikke vært ventiler, hadde det heller ikke vært behov for et slikt skuffsystem, sier Andreas Børre Larsen, teknisk direktør hos Ing Per Gjerdrum.

Les også: Statoil vil ha tilstandsbasert vedlikehold

Gode erfaringer

Han legger til at coriolismålerne er et enkelt og renslig måleprinsipp. Det er ikke kun en volumetrisk måling, men en mulling av densitet og massestrøm. Urenheter og viskositet betyr lite for driftssikkerheten eller nøyaktigheten til en coriolismåler.

På skiden som nå er under produksjon, er valget av målere gjort av oppdragsgiver. For Andreas Larsen er det ikke alltid like enkelt.

– Vi har gode erfaringer med Emerson, som leverer kvalitet til rett tid. Slik er det dessverre ikke med alle. Jeg vil ikke nenve noen, men til denne skiden er det en kjent norsk leverandør som har vært en katastrofe. Det skjer dessverre for ofte.

Skuffløsningen har ikke vært brukt på denne måten før. Løsningen er utviklet av deres egne ingeniører. På skuffene er det en rekke viktige detaljer, og vi får ikke lov til å fotografere de løse skuffene som kan avsløre smarte løsninger.

Les om: De fire vanligste industrielle målingene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.