IT

– Putin vil ha VimpelCom

Russlands statsminister Vladimir Putin vil ha et dominerende statlig mobilselskap, og bruker feiden mellom Alfa og Telenor til å skaffe seg det, mener Putin-kritiker.
Russlands statsminister Vladimir Putin vil ha et dominerende statlig mobilselskap, og bruker feiden mellom Alfa og Telenor til å skaffe seg det, mener Putin-kritiker. Bilde: Kremlin.ru
Stein Jarle Olsen
6. juli 2009 - 09:27

– Konflikten handler om langt mer enn at Alfa prøver å lure Telenor trill rundt. Det er stor sannsynlighet for at Alfa kan bli lurt trill rundt selv, av den russiske staten og statsminister Vladimir Putin, sier Ivar Amundsen til Aftenposten.

Kontroll

Han arbeider for menneskerettigheter i Russland, har engasjert seg sterkt for tsjetsjenernes sak, og har derfor nær kontakt med mange opposisjonelle i Russland.

Aftenposten refererer et innlegg Amundsen skrev i Moscow Times, der han argumenterer for at den russiske staten har Alfas eier Mikhail Fridman i kne.

Da Fridman i fjor ikke greide å betale for et milliardlån i en tysk bank, betalte staten ham ut.

Vil ha mobiloperatør

Dermed har staten pant i Alfas aksjer i VimpelCom, og kan dermed overta aksjene om Fridman ikke klarer å gjøre opp for seg.

– Hvis staten sikrer seg Alfas aksjer og samtidig sikrer Telenors aksjer, som er gjort klare gjennom tvangssalg, så har den russiske staten sikret seg mellom 70 og 80 prosent eierandel i en mobiloperatør, sier Amundsen.

Han tror Putin har utsatt rettssaken mot Telenor for å kjøpe seg tid.

Les mer om: