ENERGI

Putin tror på atomavfall

2. juli 2001 - 07:18

President Vladimir Putin signerte forrige uke et dekret som tillater slik import. Men foreløpig har ingen eksportører meldt seg.

– Dette blir et lukurativt marked med mange konkurrerende aktører. Vi bør vøre tidlig ute, uttaler energiminister Alexander Rumyantsev til telegrambyrået Itar-Tass. Han ser ingen betenkeligheter i strålefaren:

– Russisk import, transport og oppbevaring av kjernefysisk avfall innebærer ingen sikerhetsrisiko for befolkningen. Våre forskere har mange årtiers erfaring i å håndtere slikt materiale, forsikrer Rumyantsev. Han ser da tydeligvis bort ifra lagrene av atomavfall på Kola-halvøya.

Russiske vitenskapsmenn er også svært ivrige etter å åpne for import. En ting er at avfallshåndteringen kan innbringe flere titall milliarder dollar i en slunken statskasse. I et brev til president Putin understreker det russiske vitenskapsakademiet at avfallet også vil bli en verdifull ressurs. Forskning som tar sikte på en høyere utnyttelse av brennstoffet, og dermed også dagens avfall, viser lovende resultater. Både russere og kjernekraftindustrien regner med at dagens avfall kan rekke til flere tiår med utterligere kjernekraftproduksjon når disse metodene er teknisk og kommersielt utviklet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.