IT

Putin-motstandere frykter innstramming på nettet

 

Russlands president Vladimir Putin.
Russlands president Vladimir Putin. Bilde: Scanpix/Reuters
30. apr. 2014 - 20:14

Lovvedtaket ble gjort tirsdag og betraktes av kritikere som et framstøt fra president Vladimir Putin for å stagge opposisjonen på nettet.

Blogger og nettsteder som har over 3.000 besøk per dag, må nå registrere seg som medier. Myndighetene sier en slik definisjon er nødvendig for å definere hva en blogger er i russisk lovgiving.

Les også: Google Maps tilskriver fortsatt Krim til Ukraina

Til taushet

Opposisjonen mener loven gir Putin muligheten til å bringe dem til taushet.

I utgangspunktet får de sjelden anledning til å fremme sine synspunkter på de statlige eller Putin-vennlige TV-kanalene. Derfor har de brukt internett for å opponere mot den tidligere KGB-agenten.

– Den nye politikken er å begrense fri informasjonsutveksling, begrense meningsytringer, det være seg i tekst, tale eller video, sier Anton Nosik, en kjent russisk blogger og internettekspert, til nyhetsbyrået Reuters.

– De vil begrense alt fordi de vil tilbake til «den strålende fortiden», tilføyer han.

Les også: Ukraina vil bli Europas «Outsourcing Valley»

Mer apati

Pussy Riot-aktivist Nadezjda Tolokonnikova er kritisk til den nye loven. Hun forteller at slike lover allerede er blitt innført i andre land hun har besøkt etter at hun ble løslatt fra fengsel i Russland i fjor, og det hun har sett, er ikke lovende.

– Denne type lover vil bare føre til mer apati i samfunnet i Russland, sier Tolokonnikova til NTB.

– Kina mer liberalt

– Kina er mye mer liberalt enn det Russland ønsker å få til, mener Nosik og betegner loven som ukonstitusjonell.

Den internasjonale pressefrihetsgruppen Reportere uten grenser er enig i kritikken og betegner loven som et framstøt for å få kontroll med innholdet på internett.

Statsdumaen, den folkevalgte delen av nasjonalforsamlingen, hadde på forhånd godkjent loven, og den mangler nå bare Putins underskrift for å tre i kraft.

Populære blogger og nettsider må registrere seg hos russiske myndigheter på samme måte som massemedier og etterleve de samme reglene.

Russiske myndigheter avviser kritikken og sier russerne er frie til å mene hva de vil og arrangere protester.

Les også: Russisk «GPS» i norske redningsdrakter

CIA-prosjekt

Men Putin har fra før beskrevet internett som et CIA-prosjekt og de folkevalgte har godkjent tiltak som gjør at sosiale medier i Russland må ha sine servere i hjemlandet. Selskaper må også bevare opplysninger om brukerne i minst seks måneder.

Med 61 millioner brukere har Russland det raskest voksende internettpublikummet i Europa. Blogger er blitt ansett som en av de få plattformene utenfor Putins rekkevidde.

Redaktøren for en populær nyhetsside på internett, Lenta.ru, ble avskjediget i år og den uavhengige TV Dozhd er tatt av luften. Lederen for VKontakte, Russlands svar på Facebook, er blitt drevet fra stillingen og har forlatt landet.

Regjeringen har også blokkert nettsidene til de to kjente opposisjonelle Aleksej Navalnyj og Garry Kasparov fordi de angivelig «inneholdt oppfordringer til ulovlig virksomhet».

Les også: Omfattende dataspionasje mot finsk UD

Motstand

Samme dag som loven ble vedtatt, sa direktøren for LiveJournal, Russlands største bloggplattform, at selskapet ikke lenger ville oppgi antall brukere for blogger som hadde over 2.500 brukere per dag.

– Alle sammenfall er tilfeldige, sa LiveJournals direktør Dmitrij Pilipenko. Tiltaket fulgte en lignende melding fra Russlands største søkemotor Yandex.

Men russiske myndigheter kan få de tallene de trenger fra andre instanser, påpeker andre.

Les også:

De 10 største utfordringene med big data

Prøveprosjekt: Passasjerer kan filme taxiturer

Slik skal Pirate Bay gjøre det umulig å blokkere nettsider  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.