ENERGI

Putin forbyr oljeeksport til land som innfører pristak

Russlands president Vladimir Putin har undertegnet et dekret som fra 1. februar forbyr leveranser av olje og oljeprodukter til land som innfører pristak.

Russlands president Vladimir Putin forbyr fra 1. februar everanser av olje og oljeprodukter til land som innfører pristak.
Russlands president Vladimir Putin forbyr fra 1. februar everanser av olje og oljeprodukter til land som innfører pristak. Foto: Umit Bektas/Reuters/NTB
27. des. 2022 - 17:46

Det russiske forbudet skal vare fram til 1. juli 2023, het det fra Moskva tirsdag.

EU, G7-landene og Australia innførte i starten av desember et pristak på 60 dollar per fat med russisk olje som fraktes via sjøveien. Pristaket skal bidra til å redusere Russlands inntekter fra salg av råolje til tredjeland, og det inngår i straffetiltakene som følge av den russiske invasjonen av Ukraina.

Pristaket kommer på toppen av andre lignende sanksjoner fra EU, USA, Canada, Japan, Australia og Storbritannia. Også Norge har sluttet seg til oljepristaket.

Det russiske forbudet mot eksport av råolje trer i kraft 1. februar, mens datoen for eksportforbud for oljeprodukter skal besluttes av den russiske regjeringen, ifølge meldingen fra Kreml.

Dekretet inneholder en klausul som åpner for at Putin kan overstyre forbudet i spesielle tilfeller.

Torsdag satte Vestre og EU-kommissær Maros Sefcovic sine navnetrekk under industriavtalen, som er den første innunder Grønn allianse som Norge og EU inngikk i fjor vår.
Les også

Inngår industripartnerskap: – Vinn-vinn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.