NETTARKIV

Pusterom for Kværner

26. sep. 2001 - 15:21

– Vi er svært lettet. Dette gir oss arbeidsro en stund framover, sier leder Lars Haga i NIF-klubben hos Kværner Oil & Gas på Lysaker

Godt i Norge

Kværners offshore-virksomhet i Norge er den delen av Kværner som har gått med overskudd de siste årene. Haga håper at Kværners rennomé i markedet ikke har fått uopprettelige skader i den korte uka som likviditetskrisen har stått på.

– Nå blir det enda viktigere å vise at vi er i stand til å levere gode resultater.

Direktør Otto Søberg i Kværner Oil & Gas i Norge understreker at god og riktig informasjon til kunder og eiere blir et viktig middel for å gjenopprette tilliten.

– Vi må anstrenge oss på flere felt for å opprettholde vår posisjon, men informasjon er viktig.

På Kværner Rosenberg verft i Stavanger jubler hovedtillitsvalgt Einar Risa over at Kjell Inge Røkke ikke ble mer involvert i denne omgang.

– De ansatte har hele tida vært sterkt imot Kjell Inge Røkkes industrielle planer om å samle hele det norske offshore-relaterte verftsmiljøet under én eier. Nå kan vi igjen jobbe framover, og fortsette den gode utviklingen vi var inne i før denne krisen kom opp på overflaten, sier han.

Løsning på kort sikt

Etter flere dagers og netters tautrekking kom bankene og låneinstitusjonene i formiddag fram til en løsning som innebærer at selskapet får utsettelse fram til årsskiftet på å betale tilbake det kortsiktig lån på 800 millioner kroner som ble innvilget for en uke siden. Samtidig lover de å finne fram til ordninger som kan løse selskapets kortsiktige gjeld, med et treårs avdragsfritt lån på inntil fire milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Bankene forutsetter dog at selskapet gjennomfører en emisjon på minimum en milliard kroner. Styret i Kværner ASA foreslår imidlertid at emisjonen gjøres på inntil to milliarder kroner, og at den gjøres som en fortrinnsrettsemisjon.

Med bakgrunn i den usikkerhet som har knyttet seg til Kværner-aksjen den senere tid, og et ønske om å redusere risikoen for den kapital som tilføres selskapet, ønsker styret å legge forholdene til rette for at hele eller deler av emisjonen kan gjennomføres som et treårig ansvarlig, konvertibelt obligasjonslån, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Selskapet får dessuten betaling for boreriggen Stena Don pluss to store cruiseskip som leveres fra veft i utlandet. Dette utgjør rundt tre milliarder kroner, og bidrar til at Kværners styre får et pusterom ut året på å stabilisere likviditetssituasjonen i konsernet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.