OLJE OG GASS

PUD-rush for Statoil

Statoils første fast-track prosjekt, Visund Sør, ble overlevert til OED i dag.
Statoils første fast-track prosjekt, Visund Sør, ble overlevert til OED i dag. Bilde: Statoil
Maiken Ree
21. jan. 2011 - 12:20

I dag mottok olje- og energiminister Terje Riis-Johansen plan for utbygging og drift (PUD) for Visund Sør, tidligere kalt Pan/Pandora.

Feltet er det første prosjektet i Statoils fast-track portefølje, som går ut på å halvere tiden fra funn til produksjon på mindre feltutbygginger.

Terje Riis-Johansen og Ivar Aasheim under overrekkelse av PUD for Visund Sør
Feltet er det første prosjektet i Statoils fast-track portefølje, som går ut på å halvere tiden fra funn til produksjon på mindre feltutbygginger. Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og Statoils direktør for feltutvikling, Ivar Aasheim, under overrekkelsen. Maiken Ree

– Visund Sør, som er Statoils første fast-track prosjekt, er en type prosjekt vi trenger mer av. Det signaliserer en måte å jobbe på som innebærer raskere beslutningsprosess og utnyttelse av de mindre og mellomstore funnene. Vi har fortsatt store plattformer på sokkelen som snart kommer i en nedgående produksjonsfase. Det er viktig at vi utnytter disse nå, ved å knytte de mindre ressursene til dem, sa Riis-Johansen under overrekkelsen i dag.

Konstruksjon i gang

Statoil har allerede begynt konstruksjonen av havbunnsrammene som brukes på Visund Sør.

– På grunn av standardiseringsløsningen kan vi starte byggingen av produksjonsløsningen allerede før PUD er levert. Vi bestiller deler tidlig og lar delene ligge på lager, sier direktør for feltutvikling i Statoil, Ivar Aasheim, til Teknisk Ukeblad.

Statoil forventer å levere ytterligere fire til fem PUD-er i år, som vil være både fast-track prosjekter og konvensjonelle utbygginger. Neste i rekken er Katla-funnet, som skal bygges ut som satellitt til Oseberg Sør. Deretter følger Vigdis Nordøst som skal knyttes opp til Snorre, og Gygrid som skal knyttes til Draugen eller Njord.

Bratt lærekurve

Selskapet har også vedtatt sin andre bølge av fast-track prosjekter. Disse vil bestå av Dompap, Fossekall og Vilje sør.

– Med to bølger av fast-track regner vi med å ha en høy lærekurve. Deretter vil fast-track som konsept ikke lenger komme i runder, men som perler på en snor, sier Aasheim.

Store deler av Statoils kommende feltutbygginger vil være i form av fast-track, eller standardiserte løsninger. Selskapet har tidligere sagt at tre av fire funn gjort siden 2007 er klassifisert som små, og ni av ti utbyggingskandidater ligger an til å bli bygget ut med en havbunnsramme og noen få brønner.

Knyttes til Gullfaks

Ved standardiserte utbyggingsløsninger regner Statoil med å kutte kostnadene med mellom 20 til 40 prosent.

Visund Sør ble funnet i 2008, og er et olje- og gassfunn i nordlig del av Nordsjøen. Forventede utvinnbare ressurser er 67 millioner fat oljeekvivalenter, hvorav to tredjedeler er gass og resten olje.

Feltet bygges ut med en template med fire brønnslisser. Det vil gi rom for å tilknytte flere eventuelle funn i området. Visund Sør vil knyttes opp til Gullfaks C.

Samlet investering for Visund Sør er 5,6 milliarder kroner.

Les mer om: