NYHETER_BYGG

Publikum svikter

Til tross for gratis busser hvert tiende minutt, storstilte reklamekampanjer, kunstutstillinger og konserter, gøyale lekeområder for barna, har publikum sviktet Bo01 i Malmø. Bo01 består av to deler – en utstilling med vekt på det visjonære og en nybygd, permanent bydel. Her er de aller dyreste boligene blitt solgt først.

Kaotisk

Caroline Albing fra firmaet YTONG, som har vært visningsassistent på huset Villa Yxhul i sommer, forteller at entreprenørene kom for sent i gang med å bygge utstillingen, og det skapte kaos.

– Folk trodde at hele området skulle være ferdig til messen åpnet. De føler seg ukomfortable ved å gå mellom anleggsmaskiner og på uferdige uteområder. Jeg tror nok dette har bidratt sterkt til publikumssvikten i tillegg til at prisen på billettene har vært for høye: 150 SEK pr gang eller 350 for et sesongpass, forteller Albing.

Boliger for de rike

Den nye bydelen blir nok mest attraktivt for pengesterke unge mennesker som ønsker eksklusive leiligheter nært sentrum av Malmø. Det viser da også salget av de totalt 500 leilighetene som har gått over all forventning.

– Folk var ikke forberedt så høye priser på leilighetene. Det blir nok i hovedsak par uten barn, samt pensjonerte arkitekter som velger å bosette seg her ute. Noe attraktivt sted for barnefamilier blir det neppe, tror Albing.

Villa Ylving skal auksjoneres bort etter messeavslutningen i september.

– Vi kommer til å starte på 4,5 millioner, men regner alt for mulig opptil 8- 10 millioner kroner, sier visningsassistenten.

Danskene kjøper opp

Fra toppen av leilighetskompleksene er det nydelig utsikt over Øresundet og den flotte Øresundbroen som binder Sverige og Danmark fysisk sammen. De tre dyreste leilighetene på området er solgt til dansker. NCCs takleiligheter på 200 kvadratmeter har en innskuddspris på 8,9 millioner svenske kroner, med månedsleier på 8700 kroner i tillegg. Tross stive priser er det de største og dyreste leilighetene som er solgt først. Det finnes også leiligheter for mer normale inntekter. For en 69 kvadratmeter stor utleieleilighet er prisen 9900 kroner pr måned (kun leie). Men da er ikke utsikten like bra, og heller ikke standarden.

Rekkehusene er ikke solgt ennå, og heller ikke boligene i European Village. Her ligger prisene på fra 4,5 millioner til 6,5 millioner eksklusiv tomtekostnadene på 750.000 svenske kroner.

Barna har fått egne lekeområder og parker å boltre seg i på messeområdet. To forslag til framtidas lekeparker for barn er oppført, og flere utkikkstårn er satt opp til fri benyttelse for barn. Spennende er også den kunstige kanalen som er anlagt på området, samt fontener og piknikområdet formet som havets bølger i gress.

Norske innslag

Norge er representert på Bo01 med Det norske hus av arkitekt Bjørn Larsen og og Selmer Skanska Bolig AS i European Village. Møblene er levert av flere designgrupper på oppdrag fra Norsk Form. Norge bidrar også med en av ti Hämliga trädgårdar, utformet av Bjørbekk og Lindheim AS.

Det nye boligområdet i Malmø er laget på en tidligere oppfylt lagringstomt for Volvo-biler. Målet for messen og området har vært å vise det nyeste og beste innen arkitektur med tanke på økologi, økonomi, estetikk og helhet. I tillegg har arrangøren ønsket å skape diskusjon om hvordan vi vil leve i framtidas by.

Første byggetrinn skulle egentlig stå ferdig til åpningen av messen i mai i år, men byggingen pågår fremdeles. Området består per i dag av 500 boenheter fordelt på blokkbebyggelse, rekkehus og noen få eneboliger. I tillegg kommer boligprosjektet Turning Torso og et område for studentboliger, småbåthavn, havnepromenade og parkanlegg.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.