OLJE OG GASS

Ptil kan stenge Gullfaksfeltet

Ptil kan komme til å stenge Gullfaksfeltet som ytterste konsekvens, dersom Statoil-ledelsen ikke dokumenterer tilfredsstillende sikkerhet.
Ptil kan komme til å stenge Gullfaksfeltet som ytterste konsekvens, dersom Statoil-ledelsen ikke dokumenterer tilfredsstillende sikkerhet.
Maiken Ree
24. mars 2011 - 16:08

I sin granskingsrapport fra Gullfaks B-lekkasjen i desember i fjor retter Petroleumstilsynet (Ptil) pekefingeren mot Statoil, og konserndirektør for utvikling og produksjon, Øystein Michelsen, spesifikt.

Ptil registrerer at Statoil ikke har hatt god nok læring fra hendelsene på sokkelen, og ser at de må gå kraftigere til verks for å få ønsket effekt.

– Vi har valgt denne tilnærmingen for å peke på det ansvaret som direktøren for daglig drift i Statoil sitter med. Kanskje dette vil bidra til at ting blir gjort annerledes i Statoil enn det som vanligvis blir iverksatt etter at vi har kommet med granskingsrapporter, sier pressetalskvinne i Ptil Inger Anda til Teknisk Ukeblad.

Les også: Må redegjøre for Gullfaks-lekkasje

Inger Anda, pressetalskvinne i Ptil.

Bedt om svar

Normalt sett ville Ptil gitt et såkalt pålegg til Statoil, men ifølge Anda har ikke dette gitt resultater.

– Derfor prøver vi nå en ny innfallsvinkel for å bidra til at Statoil håndterer dette på en annen måte enn de vanligvis gjør, sier hun.

Ptil har bedt Michelsen om et skriftlig svar på en rekke spørsmål, og Anda understreker at de ikke nøyer seg med dette.

– På bakgrunn av det vi får fra han, vil vi sette oss ned igjen for å vurdere hva slags eventuelle virkemidler vi kan ta i bruk mot Statoil, sier Anda.

– Hva kan det være?

– Det kan være en lang rekke varianter, fra ingenting dersom de allerede har satt i gang aktiviteter som vi tror vil virke. Ytterste konsekvens vil være dersom det ikke kommer tilfredsstillende resultat, og vi må stenge Gullfaksfeltet, sier Anda, men understreker at det er for å illustrere spennet i virkemidler.

Les også: Har ikke oversikt over kompetansen

Samme konklusjoner

Øystein Michelsen registrerer at Ptil har tatt i bruk en ny praksis med å ansvarliggjøre ledelsen i selskapet.

– Jeg er ansvarlig for sikkerheten i vår virksomhet, og forholder meg til det som kommer frem av Ptils gransking, sier Michelsen til Teknisk Ukeblad.

Han mener Ptils konklusjoner er de samme som Statoil trakk frem fra sin granskingsrapport, som ble levert i februar i år.

– Vi har jobbet med en rekke tiltak siden desember, da hendelsen fant sted, og kommer til å fortsette arbeidet og gi Ptil svar på de spørsmålene de sendte meg, sier Michelsen.

Han presiserer at Statoil arbeider med tiltak innen kompetansebygging, særlig med personell som jobber med offshore boreoperasjoner. Det arbeides også med å bygge kompetanse hos Statoils ledelse.

Ikke personlig

Inger Anda i Ptil understreker at deres personlige henvendelse til Michelsen ikke dreier seg om personlig mistillit.

– Det er snarere en ansvarliggjøring av Michelsen som konserndirektør for utvikling og produksjon. Vi ser klare fellestrekk mellom ledelse og storulykkesrisiko, og dette er en av våre hovedprioriteringer i vårt arbeid i år, sier Anda.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.