Psykologibygg på plass

  • nyheter_bygg

Trondheim: For å få plass til bygg nummer 12 på Dragvoll måtte entreprenøren sprenge ut over 10.000 kubikkmeter fast fjell.

Bygget ligger delvis 10 meter under opprinnelig terrengnivå og er koblet sammen med bygg 9, 10 og 11. På grunn av nivåforskjeller ligger to etasjer over og to etasjer under bakken på enkelte steder. Alle byggene har samme gesimshøyde og er bundet sammen med klimatiserte glassgater.

Som entreprenør har Veidekke valgt et råbygg av plasstøpt betong med etterspente dragere, og dekker. De eksisterende byggene har prefabrikert betong med hulldekker.

- Vi valgte denne løsningen på grunn av bedre lydisolering og lavere kostnader, forteller anleggsleder Einar Kornstad i Veidekke ASA.

Totalentreprisen hadde en kontraktssum på 54 millioner kroner eks. mva. I tillegg kom oppgradering av uteområdene, blant annet med belegningsstein og støttemurer i skrånende terreng.

Røft bygg

Selve bygget er rektangulært i fire etasjer med to lysgårder. I kjelleren er det laboratorier og tekniske rom, mens det i etasjene over er behandlingsklinikk, undervisningsrom og kontorer.

Innvendig er det nøktern standard med vinylbelegg på gulv. Veggene er av eksponert betong med transparent støvbinding utenpå, i kombinasjon med rød tegl og hvitmalte lettvegger. Bygget har aluminumskledde trevinduer med lavemisjonsglass. Vinduene har utvendige persienner. Det er tilrettelagt for rullestolbrukere via heis og broer mellom byggene i glassgårdene.

Alle byggene har radiatorer med vannbåren varme fra fjernvarmeanlegg. I bygg 12 er det også lagt varmekabler i deler av gulvet i kjelleretasjen.

Til forskjell fra de andre er dette bygget fullsprinklet. Det gir enklere krav til branncelledeling. Ventilasjonsanlegg, sprinkleranlegg og kabelbroer ligger åpnet i taket.

- Bygget har et røft uttrykk, og det er vel også arkitektenes mening, understreker Kornstad.

Fukt i fokus

Hele Dragvoll-komplekset har platekledning med 5 millimeter åpning horisontalt mellom hver plate. På bygg 12 er det samme uttrykket benyttet, men entreprenøren valgte en annen oppbygging av veggen for å hindre vanninntrenging. I tillegg er vindsperren av uorganisk materiale.

- Platene er skrudd på vertikal utlekting, og vi la inn ekstra tetting bak de horisontale plateskjøtene. Det vil alltid komme noe vann inn bak en fasadekledning. Det er derfor viktig å ivareta god utlufting bak kledningen,forteller Kornstad.

Lokal byggherre

Arbeidene med bygget startet i begynnelsen av mai 2002. To måneder gikk med til sprenging og klargjøring av tomta. NTNU har vært byggherre.

- På slike bygg er nærhet til byggherre som i tillegg har god kjennskap til lokale forhold, avgjørende for et godt prosjekt, mener Kornstad.

Veidekke har også bygd tre nye glassgater i forbindelse med oppføringen av psykologibygget. I tillegg fikk bygg 9, 10 og 11 nye fasader inn mot glassgården. Gulvet i glassgata er av klinkerflis med fargenyanser som viser utgangsretninger for synshemmede. Fasader mot glassgårdene har markiser som solavskjerming.