SAMFERDSEL

PST: Kritisk infrastruktur er allerede kartlagt av Russland

Kritisk infrastruktur i Norge har Russland «i utgangspunktet kontroll på», ifølge PST. De sier droneflyging trolig har en annet formål enn å skaffe informasjon.

Hedvig Moe, assisterende sjef i PST sier at Russland trolig har informasjonen de trenger om kritisk infrastruktur i Norge.
Hedvig Moe, assisterende sjef i PST sier at Russland trolig har informasjonen de trenger om kritisk infrastruktur i Norge. Foto: NTB
27. okt. 2022 - 12:00

– Vi tror at veldig mye av den kritiske viktige infrastrukturen i Norge allerede er kartlagt, sier Hedvig Moe, assisterende sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), til Aftenposten.

Droneflygingen rundt kritisk infrastruktur i Norge er trolig heller ment å vise tilstedeværelse, dreie fokuset vekk fra annen etterretningsaktivitet eller teste beredskapen, ifølge hun.

– Og alle disse formålene, nemlig å skape frykt og usikkerhet, flytte fokus og teste beredskap, dreier seg om å villede og forvirre, sier Moe.

Hun sier dronene også kan benyttes til å forberede sabotasje.

– Sabotasje av kritisk viktig infrastruktur er mer aktuelt etter invasjonen. Men det er lite sannsynlig. Vi vurderer det som et verstefall-scenario.

Det er svært vanskelig for PST å påvise at Russland står bak droneflygingen.

– Hele poenget er at det ikke skal være mulig, sier Moe.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.