KRAFT

Prøvde å selge Statkrafts kraftverk

Trond Gram
9. sep. 2009 - 09:55

Det var i forbindelse med Orklas resultatpresentasjon i mai i år at det ble kjent at industrigiganten ønsket å selge Elkems kraftverk.

Milliardverk

Elkem er en av Norges største kraftprodusenter, med en årlig kraftproduksjon på rundt 3700 GWh.

Men etter at regjeringen i vinter vedtok den nye hjemfallsloven, som sier at private ikke lenger får konsesjon til å eie og drive kraftverk, er ikke kraftproduksjon lenger strategisk virksomhet.

Rundt påsketider ble DnB NOR Markets hyret inn for å stå for salget, og i mai ble det sendt ut en såkalt flyer til potensielle kjøpere.

Verdien av kraftverkene er anslått til mellom syv og ni milliarder kroner.Leier kraftverk av Statkraft

Men mye tyder på at ting gikk litt fort i svingene da markedsføringen av verkene ble forfattet.

I skrivet som DnB NOR sendte ut til potensielle kjøpere med tittelen «Potential investment opportunity in Norwegian hydropower» blir kraftverk som Elkem kun leier av Statkraft forsøkt solgt.

Og det i et dokument som Statkraft selv også har mottatt.

I et brev til Elkem-sjef Helge Aasen skriver Statkraft:

«Flyeren fremstår som en invitasjon til å bli med i en prosess knyttet til salg av Elkems kraftverk – egne anlegg, anlegg som er leid av Statkraft og anlegg som er bygget i henhold til avtaler med Statkraft om leie av vannfall».Reagerte på flyer

– Jeg reagerte på den flyeren. Den kan helt klart være mulig å misforstå, forteller direktør Jørgen Kildahl til Teknisk Ukeblad.

Elkems kraftverk kan deles i to ulike grupper. Den ene er kraftverk som hjemfaller til staten ved utløpet av konsesjonsperioden.

Den andre gruppen består av verk som har vært gjenstand for såkalt foregrepet hjemfall.

De siste er verk som skal leveres tilbake til Statkraft når leieavtalen går ut, og som enten eies av Statkraft og leies av Elkem eller eies av Elkem, men skal overdras til Statkraft når leiekontrakten går ut.Kan ikke selges

– I Sauda og Svelgen 1 og 2 leier Elkem rettighetene av Statkraft, disse leieforholdene utløper i 2030. Da har vi plikt til å overta verkene til skattemessig restverdi. Ingen av disse kraftverkene kan selges uten at vi er involvert, utdyper han og legger til at det samme gjelder for to av fire kraftverk i Salten i Nordland.

– Vi gjorde oppmerksom på hvor viktig det var at disse forholdene fremkom, legger Kildahl til.

-– Vi har bare registrert at de har synspunkter til denne flyeren. Jeg har ikke noen ytterligere kommentar utover det, sier direktør for Elkem Energi, Johan Chr. Hovland, til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.