ENERGI

Protesterer mot Sellafieldutslipp

16. nov. 2001 - 10:22

Irland vil saksøke Storbritannia for å få stanset utslippene fra gjenvinningsanlegget Sellafield. Statsminister Kjell Magne Bondevik lover Irland at Norge fortsatt vil øve press på britene.

Miljøvernminister Børge Brende og de øvrige nordiske miljøvernministrene har protestert mot utslippene og krever rask reduksjon – eller lagring av avfallet til bedre teknologi er utviklet.

Nå vil britene også produsere såkalt MOX-brensel ved Sellafield. Det betyr at det blir fremstilt pellets av uranplutoniumoksid som benyttes til brensel i kjernekraftverk. Irland er bekymret også for disse nye anleggene, da det vil forhindre at utslippene reduseres.

Også de nordiske ministrene er bekymret over at dette vil føre til større radioaktive utslipp.

Rett i matfatet

MOX-anleggene skal etter planen settes i drift 23.november. Irland mener disse anleggene er bygd og igangsatt i strid med FNs havrettskonvensjon.

Sellafield er et av verdens største gjenvinningsanlegg for rester av kjernefysisk brensel. Utslipp av radioaktivt materiale fra dette anlegget følger havstrømmene nordover og er funnet i tang og skalldyr i norske farvann.

Selv om funnene er svært lave, er dette negative signaler inn i et meget følsomt konsumentmarked. Konsentrasjonen i hummer fra Irskesjøen er langt høyere enn i norske skalldyr og også over tiltaksgrensen som EU har satt for Tc-99 ved et nytt atomuhell.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.