NETTARKIV

Proteinene neste

Kartlegging av samtlige proteiner er en større oppgave enn kartleggingen av den menneskelige arvemasse. Dels er det langt flere proteiner enn gener i et menneske. Kartleggingen av det humane genom avslørte at alle mennesker har omkring 30.000 forskjellige gener.

Det er genene som produserer proteinene, og hvert gen er i stand til å lage en håndfull unike proteiner. Forskerne antar at et menneske inneholder opptil 200.000 forskjellige proteiner. Samtidig er proteiner bygd opp i kompliserte tredimensjonale strukturer, noe som gjør det ekstra vanskelig å bestemme presist hvordan proteinet fungerer

I forståelsen av proteinene, håper forskerne å finne svaret på hvorfor noen mennesker blir syke mens andre beholder helsa.

– De fleste typer medisiner virker ved å påvirke proteinene i kroppen. Ved å kartlegge proteinene blir det lettere å utvikle ny medisin, og forstå hvorfor noen medisiner virker på noen pasienter, men ikke på andre, sier Søren Brunak, leder av Center for Biologisk Sekvensanalyse ved Danmarks Tekniske Universitet.

Kartleggingsjobben er ventet å ta fem–ti år. (hl)

INGENIØREN

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.