IKT

Prosjektsystem forenkler hverdagen

GRÜNDER: Daglig leder Egil Myr i Engineering Systems er en av gründerne bak systemet Once.
GRÜNDER: Daglig leder Egil Myr i Engineering Systems er en av gründerne bak systemet Once.Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
15. sep. 2005 - 14:32

Once er en databasebasert infrastruktur for prosjektarbeid.

Her skal det være lett å finne data fra tidligere prosjekter, sertifikater og informasjon om hvem som gjør hva.

– Tegning er en viktig del av systemet. Det brukes mye tid på tegning, men vi gjør det mer effektivt, sier daglig leder Egil Myr i Engineering Systems. Ifølge ham kan en loop-tegning som det vanligvis tar en dag å lage, nå tegnes på cirka ti minutter per loop.

Selskapet ble dannet for rundt fem år siden av fire tidligere ansatte i Maritime Hydraulics. – Utviklingen av Once har tatt utgangspunkt i behovene for denne type bedrift, og de utfordringer som rask vekst bringer med seg, forteller Myr.

Pilotkunden fornøyd

Etter cirka ett år med utarbeiding av programvaren, ble FMC Kongsberg Metering tegnet som pilotkunde.

– Våre erfaringer med systemet har bare vært gode så langt, forteller leveransesjef Frode Ljøterud hos FMC Kongsberg. Selskapet, som leverer fiskale målesystemer til det globale olje- og gassmarkedet, har hatt god bruk for systemet.

– Det holder at vi legger inn informasjon én gang. Denne kan gjenbrukes senere hvis det trengs. Vi får også god oversikt over hva vi faktisk har levert, enkel tilgang til datablad og hjelp til å lage tegninger, sier Ljøterud.

Systemet er nå ferdig utviklet og Engineering Systems har startet jobben med å få inn nye kunder.

– Vi henvender oss både til store og små bedrifter. Store bedrifter er attraktive som kunder, men beslutningsprosessene er lange og det krever derfor mye ressurser. Da er det lettere med mindre bedrifter hvor beslutningstagernes daglige arbeid er tettere på de oppgavene Once løser, sier Myr.

Et system som Once er aldri ”ferdig”. – Vi arbeider derfor sammen med FMC og andre kunder for å videreutvikle systemet. For å redusere kostnadene med Once avslutter vi i disse dager utviklingen av en ny CAD-klient basert på BricsCAD. Denne er 100 prosent filkompatibel med AutoCAD, men koster en brøkdel, hevder Myr.

Ut av landet etter hvert

Myr mener fordelen med Once er at systemet legger til rette for å definere beste praksis. – Dette er basert på rolleplassering, sier han. Mye standard dokumentasjon ligger allerede klart i systemet.

– Uten en infrastruktur å jobbe i, slår du gjerne opp i kataloger og finner etter hvert løsninger som fungerer. Men det er ikke effektivt at alle gjør det på den måten, sier gründeren.

Med hjelp fra SND og Skattefunn har Engineering Systems tjent penger hele veien. – Planen er å først få en kundebase her i Norge, og så vil vi satse på eksport etterhvert, forteller Myr.

Les mer om: