NYHETER_BYGG

Prosjektingeniører fra Asia

INDISKE INGENIØRER: På kraftverket som er under bygging på Kårstø har Siemens benyttet et indisk ingeniørfirma til deler av prosjekteringen.
INDISKE INGENIØRER: På kraftverket som er under bygging på Kårstø har Siemens benyttet et indisk ingeniørfirma til deler av prosjekteringen.
Joachim Seehusen
21. nov. 2005 - 08:00

Billige prosjektingeniører fra Thailand og India er allerede benyttet i Norge.

Sammen med Norconsult har Dr.Ing. A. Aas-Jakobsen AS eierandeler i et rådgivende ingeniørfirma i Bangkok. Begge selskapene har benyttet ingeniører fra Thailand til å prosjektere norske broer.

Ingeniørmangel og sparing

– I dag er ikke denne konkurransen noe problem for norske ingeniørfirmaer. Men det er nok bare et spørsmål om tid før vi ser ingeniører fra lavkostland i større grad, sier stabsdirektør Tom Arild Junge hos Norconsult.

Junge mener den drivende effekten vil være å få ned prisen, men at ingeniørmangel kan forsterke og sette fart i prosessen.

God erfaring

Tom Hagen, administrerende direktør i Dr. Ing. A. Aas-Jakobsen, sier det thailandske selskapet først og fremst er et lokalt selskap.

– Prosjektene vi har samarbeidet om, både i Norge og utlandet, har vært vellykket.

Hagen sier de vil fortsette å bruke thailandske ingenriører, men ikke sette ut alt.

– Jeg tror ikke norske ingeniører har noe å frykte på kort sikt. Både språk, regler og kultur kan være et hinder og vi setter kun bort helt spesielle deler av et prosjekt som blir kontrollert av norske ingeniører.

Kårstø-indere

På gasskraftverket i Kårstø som nå er under bygging, har Siemens brukt indiske ingeniører til deler av prosjektarbeidet.

Det er Siemens Power Generation som har kjøpt tjenester av det indiske selskapet Spell. Etter hva Teknisk Ukeblad forstår er dette arbeidet begrenset til mindre deler av prosjektet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.