IKT

Prosessorutvikling på is

Finn Halvorsen
9. okt. 2002 - 07:33

Arbeidet med å utvikle den norske prosessoren for signalbehandling om bord i satellitter startet allerede i 1998 som et samarbeid mellom Alcatel Space, Telenor og Sintef med delvis finansiering gjennom Norsk Romsenter.

- Prosessoren ble klar til industrialisering omtrent på samme tid som bunnen begynte å falle ut av markedet. Vi opplevde en stadig større konservatisme og forsiktighet i forhold til nye prosjekter. Responsen fra potensielle kunder, som eksempelvis Lockheed Martin og Boeing, var forholdsvis beskjeden og førte ikke til konkrete kontrakter, sier salgsdirektør Øyvind Andreassen hos Alcatel Space Norway AS.

- Men arbeidet har ikke vært bortkastet. Resultatene ligger der. Og de har god kvalitet. I tillegg til kompetansen hos de tre nevnte samarbeidspartnerne har vi også trukket veksler på ekspertise hos Nordic VLSI, Tandberg Television og Nera, sier Andreassen. Kretsen er spesielt godt egnet til å samle inn og distribuere TV-signaler, men kan også benyttes til VSAT-tjenester. Den støtter kringkastingsstandardene DVB-S og DVB-RCS.

Lever av analoge kretser

Alcatel Space Norways produkter i dag ligger innen et område som kan kalles klassisk analog signalbehandling. De har for tiden to store leveranser. - Den ene er til Inmarsat hvor vi leverer nesten all analog elektronikk i nyttelasten til selskapets fjerde generasjon satellitter. Det andre store prosjektet er leveranser til Lockheed Martins satellitter AMS 15 og 16 som for en stor del vil være beskjeftiget med internett-trafikk

- Vi har også levert utstyr til det satellittbaserte bredbåndssystemet Astrolink og fått betalt. Men systemet ser ikke ut til å komme på lufta, i hvert fall ikke så lenge telemarkedet er som i dag, sier Andreassen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.