IKT

Prosessorkampen

Odd R. Valmot
8. okt. 2003 - 08:15

Intels arge konkurrent AMD har aldri gitt opp å konkurrere med prosessorgiganten.

I ren David mot Goliat-stil har de klart å gå sine egne veier og konstruert kompatible prosessorer.

Det skal ikke stor fantasi til å forestille seg at PC-ens prosessor hadde vært mye dyrere uten AMDs bidrag. Det vet de store PC-produsentene, som har all grunn til å holde liv i Intels utfordrer. Og det gjør de.

Egen vei

Til nå har utfordringen for AMD vært å henge med i ytelse og være helt kompatibel. Nå åpner det seg en ny mulighet for selskapet. I stedet for å flytte dagens 32-bits prosessorer inn i en 64-bits verden, har Intel introdusert en ny prosessorplattform - Itanium. Selv om den kan kjøre 32-bis programvare, gjøres det ved emulering, og det går tregt. Itanium er derfor ikke valget for de som ikke vil bytte programvareplattform.

AMD derimot har løst denne utfordringen på en evolusjonær i stedet for en revolusjonær måte. De lanserer nå en serie nye prosessorer, kalt Opteron, bygget på den tidligere arkitekturen som de har utvidet til 64 bits bredde. Det betyr at de kan kjøre all tidligere programvare på sine nye prosessorer uten tap av ytelse.

- I løpet av et år vil alle våre prosessorer være 64-bits, enten de er beregnet på bærbare PC-er eller tunge servere, sier AMDs sjef for strategisk markedsføring i Europa Dave Everitt.

Adresserer alt

Mange tror at overgangen til 64-bits øker ytelsen tilsvarende. Slik er det ikke. Riktignok øker ytelsen i visse tilfeller fordi prosessoren kan tygge flere data samtidig, men den store forskjellen er adresserommet. En 32 bits prosessor kan teoretisk holde oversikt over 4 GB minne samtidig, men i praksis ikke mer enn 2 GB. En 64 bits prosessor har i praksis ikke noen øvre grense. Den er så stor at den neppe blir interessant på noen tiår enda.

Det store adresserommet gjør slike prosessorer svært velegnet til transaksjoner hvor det er snakk om store datamengder og til bilde- og videoanvendelser. DAK/DAP vil også ha glede av et større adresserom og spillutviklere vil kunne lave enda heftigere spill.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.