NYHETER

Prosessimulatoren kan være en proaktiv forsikring

Å være forsikret er i mange sammenhenger en selvfølge, men hva når fordelene er mindre synlige?

Ifea slår et slag for bruk av simulatorer i industrien.
Ifea slår et slag for bruk av simulatorer i industrien. Bilde: Istockphoto
24. juni 2013 - 11:29

Tekst: Johs Ryskar, daglig leder, Ifea

Som privatpersoner forsikrer vi stort sett alltid det vi har som er av betydelig verdi, om det er helse, bil eller eiendom.

Reduserer risiko

Å investere midler og tid i bruk av prosessimulatorer er også en form for forsikring, men med én klar forskjell fra private forhold. En forsikring i simulator har en proaktiv effekt, kontra en reaktiv. Vi vil ikke se en utbetaling eller reaksjon i etterkant av en uønsket hendelse eller et uønsket tilfelle. Simulatoren har en preventiv effekt, som kommer brukere til gode i form av kvalitetssikring og redusert risiko.

Automatiseringssystemer kan betegnes som kompliserte velsignelser. Automatiseringen av våre virksomheter drives fremover i et betydelig tempo og det er viktig å henge med. I olje- og gassnæringen er systemer og installasjoner i driftsfasen preget av å være under kontinuerlige modifikasjonsprosesser. Dette være seg som følge av bytte av teknologi, ombygginger i prosessen grunnet integrasjon av nye felt, eller bytte av utstyr som har end-of-life.

Selskapsinterne- og myndighetskrav for å bevare sikker drift er ofte også drivere for endringer i eksisterende anlegg.

Sikre gode løsninger

Hvor viktig er det å være trygg i valg av løsninger? Hvor langt kan man gå, før det slutter å lønne seg å investere tid og penger i en proaktiv forsikring? Dette vil alltid være et dilemma. Tid til å fatte beslutninger og sikre gode løsninger vil utfordres av ønsket om å få ferdigstilt nye løsninger og prosjekter.Vi er overbevist om at simulatoren er en rimelig, så vel som effektiv, forsikring. Å investere midler og tid i bruk av simulering gir oss muligheten til å verifisere de konsepter og løsninger vi velger, og å utføre modifikasjoner og endringer i våre system og anlegg.

En brobygger

Ved å gjøre dette, vil man også få anledning til å benytte simulator som et verktøy for å bygge en bro over til kompetanse. En oppdatert operatørtreningssimulator er et viktig verktøy for å hjelpe våre operatører til å opprettholde sikker og effektiv drift. Videre finner vi i veiledningen til aktivitetsforskriftens paragraf for kompetanse at simulatorer bør benyttes for automatiserings- og kontrollsystemer.

En simulator vil være det testmiljøet som best beskriver oppførselen av et virkelig anlegg og samvirket mellom ulike komponenter og delsystemer. Testingen på simulator er uten risiko. Den gir mulighet for trening av unormale og vanskelige situasjoner som sjelden oppstår, men det er likevel viktig å kunne håndtere slike hendelser dersom uhellet skulle være ute.

Forsikringens pris

Simulator er et godt verktøy og en proaktiv forsikring, og den kan gjøre nytte for seg i en design- og konseptfase, en driftsfase og som et verktøy for kontinuerlig forbedring og læring. Har man råd til å la være å tegne en slik forsikring?

Ifea har planene klare for en stor konferanse om bruk av prosessimulatorer. Den finner sted i Oslo i november 2013.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.