Propantoalett på Skibladner

Det er ingeniørstudenter ved Høgskolen i Gjøvik som nå har lansert dette som en mulig løsning på problemet med avføring fra Skibladner, skriver Havneavisen.

Lenge har installasjon av en septiktank om bord i Skibladner vært holdt frem som beste løsning, for å stanse forurensningen av Norges største innsjø. Riksantikvaren har imidlertid satt foten ned, fordi en slik installasjon vil ødelegge Mjøsas stolte svanes verdi som nasjonalt klenodium.

Ingeniørstudentene ved Høgskolen i Gjøvik har nå kommet fram til en mulig alternativ løsning på problemet med avføring fra Svanen. Løsningen går hovedsakelig ut på å installere et forbrenningsanlegg, hvor en propanbrenner under høy temparatur omdanner skiten til aske. Om gjøvikstudentenes foreslåtte propantoalettet faller i smak hos Opplandske Dampskipsselskap og Riksantikvaren, gjenstår å se.

Men siden Skibladner de siste sesongene har seilt på nåde fra Miljøverndepartementet, begynner det å haste med å få på plass en teknisk løsning som tilfredsstiller både eiere, riksantikvar, turister og sist men ikke minst de som må drikke vannet fra Mjøsa, skriver avisen.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå