ENERGI

Propantoalett på Skibladner

1. des. 2000 - 10:46

Det er ingeniørstudenter ved Høgskolen i Gjøvik som nå har lansert dette som en mulig løsning på problemet med avføring fra Skibladner, skriver Havneavisen.

Lenge har installasjon av en septiktank om bord i Skibladner vært holdt frem som beste løsning, for å stanse forurensningen av Norges største innsjø. Riksantikvaren har imidlertid satt foten ned, fordi en slik installasjon vil ødelegge Mjøsas stolte svanes verdi som nasjonalt klenodium.

Ingeniørstudentene ved Høgskolen i Gjøvik har nå kommet fram til en mulig alternativ løsning på problemet med avføring fra Svanen. Løsningen går hovedsakelig ut på å installere et forbrenningsanlegg, hvor en propanbrenner under høy temparatur omdanner skiten til aske. Om gjøvikstudentenes foreslåtte propantoalettet faller i smak hos Opplandske Dampskipsselskap og Riksantikvaren, gjenstår å se.

Men siden Skibladner de siste sesongene har seilt på nåde fra Miljøverndepartementet, begynner det å haste med å få på plass en teknisk løsning som tilfredsstiller både eiere, riksantikvar, turister og sist men ikke minst de som må drikke vannet fra Mjøsa, skriver avisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.