IT

Programvare i skyene

IT-profet David Chappel
IT-profet David Chappel Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
17. juni 2008 - 15:42

- Om fem til ti år kommer det aller meste av programvare og operativsystem til å lastes ned fra nettet når du trenger det, sier IT-profet David Chappel.

Han ser en utvikling der programvare ikke lenger installeres på pc-en, men ligger tilgjengelig på internett fra et utvalg leverandører. Tjenester og programvare over nettet kalles cloud services fordi de svever "der oppe" og kan hentes når du trenger det.

Vyer

Chappel har sin base i San Fransisco, USA, og er hyppig brukt som konsulent for å øke forståelsen av IT-utviklingen og bruk av programvare i bedriftsmarkedet.

Han la frem sine fremtidsvyer på Norwegian Developer`s Conference i Oslo. Konferansen for programutviklere startet tirsdag og går over to dager.

1000 hoder

Nærmere 1000 mennesker deltar på samlingen, som arrangeres av selskapet Programutvikling i samarbeid med Microsoft. Såkalt smidig programutvikling står i fokus. Her er poenget at man jobber frem fungerende løsninger underveis i større IT-prosjekter, fremfor å vente til slutt for å se om alt virker.

Allerede i dag finnes det "Cloud services", løsninger på nett, å teste ut, blant annet operativsystemet EC2 fra Amazon. Og Google har en tjeneste for applikasjoner, GoogleApps, der kalender, e-post og tekstbehandling er tilgjengelig på nett.

Annonseinntekter

- Annonsering på disse nettjenestene kan bli en viktig finansieringskilde for slike tjenester. Nettopp derfor er det viktig for Microsoft å sikre seg Yahoo, mener Chappel.

Han er programutvikler, driver sitt eget firma og har gitt ut bøker om samfunnets IT-utvikling.

Ett program

Ideen er at en leverandør kan kjøre ett program på sin server, der flere kunder kan forsynes med sine tilpassede løsninger.

- Muligheten for skreddersøm blir mindre enn den er nå. På den annen side ser vi at kunder tilpasser løsningene sine i dag langt mer enn det som er nødvendig, mener Chappel.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.