ARBEIDSLIV

Professorer: – Regjeringen stimulerer bedrifter til å kvitte seg med arbeidskraft

Frykter det skyver mange ut i varig arbeidsledighet.

Produktiviteskommisjonens leder økonomiprofessor Jørn Rattsø.
Produktiviteskommisjonens leder økonomiprofessor Jørn Rattsø. Terje Bendiksby
19. mai 2020 - 12:48

Professorene Torfinn Harding og Jørn Rattsø står alarm om regjeringens tiltakspakker. De frykter at folk kan bli sendt ut i varig arbeidsledighet.

– Permitteringer ble mer attraktivt både for arbeidsgivere og arbeidstakere når staten tar en større del av regninga. Problemet er at det stimulerer bedriftene til å kvitte seg med arbeidskraft. Det kan i sin tur skyve store mengder folk ut i varig ledighet. Fra tidligere kriser vet vi at folk kan bli hengende igjen ganske lenge utenfor arbeidsmarkedet, sier økonomiprofessor Torfinn Harding ved Norges Handelshøgskole til Børsen.

Tirsdag i forrige uke var 13,9 prosent av arbeidsstyrken i Norge registrert som arbeidssøkere. Myndighetene regner med at arbeidsledigheten for hele året vil ligge på 5,9 prosent.

– Lite gjennomtenkt

I forbindelse med koronautbruddet gjorde regjeringen endringer i permitteringsreglene.

Perioden med full lønn under permittering ble utvidet fra 15 til 20 dager, og arbeidsgiverne må bare betale for to av dagene. Deretter tar staten regningen.

Torfinn Harding har sammen med økonomiprofessor Jørn Rattsing ved NTNU skrevet en artikkel i siste utgave av tidsskriftet Samfunnsøkonomen. Der går de hardt ut mot regjeringens endring i permitteringsreglene.

«I disse første økonomiske tiltakspakkene ser en konturene av stort gjennomslag av interessegrupper og lite gjennomtenkt insentivstruktur», skriver professorene.

De mener også at regjeringen med de bedriftsrettede tiltakene kan komme til å bruke penger på bedrifter som ville ha overlevd uten støtte, og på å holde kunstig liv i bedrifter som ville ha gått konkurs også uten krisen.

Midlertidige

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skriver i en epost til NTB at tiltakene kommer som følge av at Norge er i en ekstrem krisesituasjon som mangler sidestykke i nyere norsk historie.

– For regjeringen var det helt avgjørende å unngå masseoppsigelser og skape trygghet rundt den økonomiske situasjonen for den enkelte og bedrifter, når smitteverntiltakene stengte landet, skriver Isaksen og fortsetter:

– Vi har hele tiden vært tydelige på at permitteringsordningene er midlertidige, og bedriftene trenger noe mer drahjelp for å unngå oppsigelser. Vi har derfor forestått å utvide perioden med fritak fra lønnsplikt fra å gjelde ut juni til ut oktober.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.