ARBEIDSLIV

Professor Lyn(g)tveit

Et første møte med Torgeir Lyngtveit, professor og leder for Institutt for tekniske fag ved Norges Landbrukshøgskole (NLH), kan bli ganske sjokkartet. Alt han trenger er et ørlite stikkord, og tanker og ideer raser ut med en hastighet en knapt skulle tro var mulig. Det som virkelig fører til undring, er at argumentasjonsrekkene er så logiske og gode, uten at han snubler i sin egen tunge.

Ved siden av jobben på NLH driver han eiendomsutvikling og eget arkitektkontor på fritiden. – Jeg har drevet det firmaet siden jeg var ferdigutdannet i 1976. For meg er det veldig viktig å vite hva jeg snakker om når jeg praktiserer forskning og undervisning.

Allerede som 33-åring fikk han en professor II-stilling ved Institutt for byggekunst på NTH. Han hadde stillingen ti år, før han flyttet tilbake til NLH på Ås. Der tok han ny utdannelse og en doktorgrad i arbeidsmiljø i driftsbygninger. – Jeg er interessert i mye, jeg tok fysiologi og anatomi som støttefag, forteller arkitekten. Når vi spør om det hender at han sover, svarer han med en lang og nærmest litt demonstrativ latter. – Fire timer, og opp til åtte timer i helgene. Før sov jeg bare fire timer.

Han påstår at han liker å slappe av, det virker ikke veldig troverdig. – Tre dager er maks. Sydenferier på rygg på stranden er en katastrofe.

Lyngtveit slapper av med Jaguarene sine, en E-type 2+2 og en Mk 9. – Det er en livsstil, jeg har et bra verksted og liker å være svart på fingrene.

Ellers holder han fysikken i orden blant annet ved å delta i Skarverennet. – Jeg trener fire-fem timer i uken, da tåler jeg en trøkk. Vi må være på hugget, få til progresjon. Da nytter det ikke for meg som leder å lene meg tilbake.

Fra kolleger får vi tips om at den stilen lykkes. Lyngtveit karakteriseres som en samlende leder for et institutt som skiller seg litt fra vanlig NLH-tradisjoner. I et miljø hvor så forskjellige kulturer som grunnforskning og anvendt forskning skal trekke sammen, virker han balanserende.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.