NETTARKIV

Profesjonstitler og akademiske titler

1. feb. 2001 - 12:47

Personlig har jeg en B.Eng.(Hons) fra University of Manchester Institute of Science and Technology (UMIST), England, og ønsker derfor å kommentere noe av det Hansen og Moen skriver i sine innlegg.

Randulf Johan Hansen er opptatt av at sivilingeniørtittelen skal være forbeholdt kandidater fra NTNU. Dette kan jeg være enig i forutsatt at tittelen brukes som det den er, altså, en ren akademisk tittel. Men ved flere bedriftspresentasjoner i Norge har jeg blitt fortalt at det er svært viktig for en utenlandsstudent å få en bevitnelse fra NTNU om rett til bruk av tittelen sivilingeniør etter endt studium. Grunnen er at tittelen brukes som en beskyttet profesjonstittel og dermed gir klare lønnsmessige fordeler.

Dette er grunnen til at også jeg har sørget for å få denne bevitnelsen fra NTNU. Tittelen har ingen annen betydning for meg; jeg valgte jo faktisk å ikke studere i Trondheim.

Øyvind Moen hevder å kunne påvise at den norske sivilingeniørutdanningen ikke er på høyde med en engelsk B.Sc. Jeg skal innrømme at jeg kjenner lite til studiet ved NTNU, men jeg har store vanskeligheter med å tro at Moens utsagn kan være noe annet enn en spøk. Dessverre er det nok en del sivilingeniører som lar seg provosere at dette. Dersom det er slik at Moen overvurderer tyngden av en B.Sc. grad (sin egen?), vil jeg gjerne opplyse om følgende:

B.Sc. (Hons) og B.Eng. (Hons) er akademiske titler som (nesten) alle britiske universiteter gir på undergraduate-nivå. Disse titlene betyr mindre i dag med tanke på status, ettersom antallet av universitetsstudenter i Storbritannia har økt betraktelig de siste 20 årene.Tittelen brukes av mange arbeidsgivere som en indikasjon på at kandidaten er i stand til å tilegne seg kunnskaper på universitetsnivå.

Derimot er C.Eng. (Chartered Engineer) en beskyttet profesjonstittel. Når det gjelder status i form av lønn, arbeidsvilkår, lederansvar osv., er det denne tittelen som er av interesse. I mitt tilfelle må jeg søke the Institution of Mechanical Engineers (IMechE) om medlemskap og rett til bruk av tittelen C.Eng. MIMechE. Det interessante her er at en akademisk tittel ikke er nok for å få innvilget søknaden (jeg vet ikke om IMechE har spesialregler for norske sivilingeniører).

Man må nemlig dokumentere relevant erfaring, som helst skal opparbeides gjennom et godkjent trainee-program i en bedrift, dette tar minst to år. Et slikt trainee-program er ikke en nødvendighet, men IMechE har klare retningslinjer for hva slags erfaring man skal ha og hvordan denne skal være dokumentert. For øvrig har IMechE nylig bestemt at det akademiske kravet for ordinært medlemskap skal heves til Master-nivå.

Jeg har derfor ingen problemer med at norske

sivilingeniører skriver M.Sc. på sine visittkort.

Rolf H. Lande B.Eng. (Hons), AMIMechE, MNIF

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.