OLJE OG GASS

Produserer mindre, tjener mer

Helge Lund produserte mindre olje og gass i 2010 enn forventet.
Helge Lund produserte mindre olje og gass i 2010 enn forventet. Bilde: Jörgen Skjelsbæk
Maiken Ree
25. mars 2011 - 12:25

Total produksjon i 2010 var 1,888 millioner fat oljeekvivalenter per dag. Det er noe under guidingen som var mellom 1,925 og 1,975 millioner fat per dag. Selskapet skylder produksjonsnedgangen på økt vedlikehold, operasjonelle problemer og begrensete produksjonstillatelser.

Likevel har Statoil sett en styrket inntekt med 13 prosent til 137,2 milliarder kroner på grunn av økte oljepriser, og kun en delvis tilbakesetting fra fallet i gassprisene.

Statoil forventer å ha en årlig vekst i produksjonen på tre prosent fra årene 2010 til 2012, men denne vil ikke være lineær.

– På grunn av begrensning på eksisterende produksjonstillatelser, og operasjonelle problemer på norsk sokkel, vil ikke veksten være lineær, skriver Statoil i sin årsrapport.

Gullfaksproblemer fortsetter

Under Statoils Kapitalmarkedsdag i London i februar sa Helge Lund at problemene på Gullfaksfeltet vil ramme selskapets produksjon også i 2011.

– Vi hadde en god og stabil produksjon i første halvår 2010. Så hadde vi en dårligere produksjon i andre halvår. Det skyldes blant annet svært høy vedlikeholdsaktivitet i tredje kvartal. Så stoppet vi brønner på Gullfaksfeltet på grunn av trykkforholdene der. Noen av implikasjonene fra Gullfaksfeltet vil gå inn i produksjonen for 2011. Vi må være mer forsiktige og sikre på at brønnene har den integriteten de skal ha, sa Lund til Teknisk Ukeblad i februar.

Les også: Gullfaksproblemer fortsetter i 2011

Redusert risiko

Selskapet besluttet å selge andeler i Peregrino-feltet og oljesandvirksomheten i Canada i løpet av fjoråret, og mener derfor de har dermed redusert porteføljerisiko.

– 2010 har vært et år med viktige strategiske framskritt og aktiv porteføljeforvaltning for Statoil. Vi har gjennomført en vellykket børsnotering av Statoil Fuel and Retail, noe som har styrket vår strategiske profil som et teknologifokusert oppstrømsselskap, skriver konsernsjef Helge Lund i sin innledning til års- og bærekraftrapporten.

Les også: Statoil-styret mangler teknologer

Sikkerhet i fokus

Til tross for krass kritikk fra Petroleumstilsynet, og mye uro internt rundt Gullfaks-hendelsene sier Lund at sikkerhet står høyt i rekken over selskapets prioriteringer.

– Sikkerhet er første prioritet, og den generelle forbedringen vi har oppnådd de siste årene fortsatte også i 2010. Men enkelthendelser i 2010 viser at vi må videreføre vår innsats for ytterligere styrking av sikkerheten i våre operasjoner, sier Lund.

Les også: Statoil friskmelder gassmarkedet

Ptil kan stenge Gullfaksfeltet

Må redegjøre for Gullfaks-lekkasje

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.