PRODUKSJON

Produserer der det lønner segl

Finn Halvorsen
19. des. 2002 - 08:35

- Det er ikke ensbetydende med utflagging, sier markedssjef Bjørn Schmidt.

Horten-bedriften Oswo AS er en av Norges ledende underleverandører innen mekaniske og elektromekaniske løsninger. De ca. 125 ansatte vil i år omsette for ca. 175 millioner kroner, hvorav ca. 65 millioner går til eksport.

Bedriften har hatt en forholdsvis bratt omsetningsøkning de siste par årene, og den kan bli enda brattere neste år takket være avtalen med GE Medical.

Avtalen innebærer et potensielt leveringsvolum tilsvarende 100 millioner kroner pr. år. Den omfatter produksjon, sammenstilling og testing av alt mekanisk og elektromekanisk utstyr på GE Vingmed Ultrasounds og GE Medicals nye generasjon ultralydprodukter.

Ingen selvfølge

Oswo AS har siden august 2001 arbeidet på en intensjonsavtale som utløper ved årsskiftet. Det er denne som nå har resultert i en leveringsavtale. Selv om både Oswo og GE Vingmed Ultrasound ligger i Horten, var det ingen selvfølge at avtalen gikk til Oswo - den er vunnet i internasjonal konkurranse.

- Det vil stilles store krav til bedriften for å tilfredsstille kravene i avtalen, som for eksempel utvidet delproduksjon i lavkostland. Dette er imidlertid ikke noe nytt for oss. Vi har etablert kontakter flere steder, men vil kunne utnytte GEs nettverk for å videreutvikle våre produksjonsforbindelser, sier Schmidt.

Ikke utflagging

- Dette betyr på ingen måte utflagging av bedriften. Vi produserer det som er hensiktsmessig og konkurransedyktig hjemme. Og det viser seg å være en god del. Norge er konkurransedyktig med lavkostland på mange områder, blant annet gjelder det avansert sluttmontering og test, sier Schmidt.

- Vi sier ikke at vi skal opprettholde produksjon i Norge for enhver pris, men vi skal hele tiden sørge for å være så effektive og konkurransedyktige at vi kan ha produksjon i Norge, sier han.

Bedriften benytter seg av en rekke underleverandører både i Norge, USA, Øst-Europa og i Østen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

- Vi har for eksempel nå satt ut all kabelproduksjon til en bedrift i Kina, vi skal starte med aluminiumstøping i Tsjekkia og har noe produksjon av elektronikkort i Litauen. En rekke faktorer kommer inn i bildet når vi vurderer en eventuell ny produksjonsforbindelse. Pris er naturligvis viktig, men fleksibilitet og leveringssikkerhet kommer også meget høyt opp på listen, sier Schmidt.

Nordisk marked

GE-ordren vil som nevnt gi store produksjonsvolum for leveranse til USA. Fra før er de fleste kundene å finne i Norge og Sverige, samt noen i Danmark. Schmidt nevner blant annet Ericsson Microwave som en viktig kunde.

- Den seneste tidens valutautvikling har gitt oss en ekstrautfordring. Vi har vært nødt til å bli mer effektive. Det viser seg blant annet på omsetning pr. ansatt, som har økt fra ca. 680. 000 kroner til 1,6 millioner på to år. Vareandelen er riktignok også prosentvis økt, men ikke på langt nær i samme takt, sier Schmidt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.