NYHETSBREV

Produsentene er klare

Idet glassene kommer ut av oppvaskmaskinen skal de overføres til transportbåndet. Det kan være en belastning på glassene, og Dynatec anbefaler eget forprosjekt for denne delen av prosjektet.
Idet glassene kommer ut av oppvaskmaskinen skal de overføres til transportbåndet. Det kan være en belastning på glassene, og Dynatec anbefaler eget forprosjekt for denne delen av prosjektet. Bilde: Ben-Tommy Eriksen, NorNet AS
16. okt. 2015 - 02:29

Les først: Automatiserer bardisken

Mens Trosterud Mek primært er et mekanisk verksted som må hente ekspertise fra andre til styringssystemer og elektronikk, kan Dynatec levere hele pakken.

– Vi skal kunne levere en ferdig prototyp på fire måneder fra vi får klarsignal, sier prosjektingeniør Gisle Espolin Johnson hos Trosterud Mek.

Mye må tegnes

Han peker på at transportbåndene er standard hyllevare, men ellers er det mye som må tegnes og utvikles fra bunnen.

– Det er jo veldig mye spesielle forhold her, glassene skal håndteres ut og inn av oppvaskmaskinen, de skal distribueres og settes i posisjon. Glassene skal gli lett inn i stasjonen hos bartenderen, så vi må ha med oss en plastprodusent for å finne det rette produktet, sier Johnson.

Johnson sier de allerede har funnet frem til flere potensielle leverandører av de elektroniske komponentene som må til.

– Vi er vant til denne typen produksjon, og vi lager ofte prototyper med en miks av mekanikk og elektronikk til kunder, sier Johnson.

Les også: Silisiumrevolusjon fra Askim

Anbefaler forprosjekt

Dynatec hadde nettopp fått forespørselen, og de hadde ennå ikke hatt tid til å regne på et tilbud da de snakket med Automatisering.

– Det meste er hyllevare, dette kan vi lage, sier Rune Holter hos Dynatec

Men han anbefaler sterkt et forprosjekt før byggingen av en pilot starter. Holter anslår at de vil bruke fra tre til seks måneder på å levere en ferdig prototyp.

– Skånsom flytting av glassene fra oppvaskmaskinen til transportbåndet er det kritiske punktet. Vi må se på hvor mye glassene tåler, hvor stor slitasje som er akseptabelt, hastighet og hva det betyr at det er mange typer glass. Her vil nok både elektronikk og sensorer komme inn, sier Holter.

Krav til stett og fot

Adigo på Langhus har tidligere vært borti tilsvarende problemstillinger. Øyvind Overskeid er partner og teknisk sjef i selskapet.

– Det høres ikke umulig ut, men jeg må jo se mer på det, er hans umiddelbare kommentar til flytting av glass.

Han sier også at så lenge det er en stett bør det ikke by på problemer å bruke en og samme klype til ølglass som til konjakkglass.

Johnson hos Trosterud mener det bør gå bra så lenge tykkelsen på stetten er innenfor 4–10 mm og foten har en diameter fra fire til åtte centimeter.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.