Produksjonsstans på Volve

Produksjonsstans på Volve
Produksjonen fra Volve er stengt på grunn av brudd på to ankerlinjer på lasteskipet Navion Saga. Bilde: Kim Poulsen/StatoilHydro

Det var under en rutinemessig ROV-inspeksjon (undervannsrobot) at Statoil oppdaget brudd på to av de totalt ni ankerlinjene på lasteskipet Navion Saga. Skipet er lasteskipet for Volve-feltet, som ligger 200 kilometer vest for Stavanger.

Statoil vet fortsatt ikke hva som er årsaken til bruddene på ankerlinjene, men har stengt produksjonen fra Volve-feltet mens de venter på svar fra analyser.

Navion Saga
Lasteskipet Navion Saga har fått brudd på to ankerlnjer, og dermed er Volve-feltet stengt. Petroleumstilsynet

Gransker hendelsen

– Vi gjennomfører en granskning og har også nedsatt en arbeidsgruppe som jobber med analyser basert på dagens tilstand av ankringssystemet og forberedelser til utskifting av ankerlinjer, sier Ola Anders Skauby, informasjonssjef i Statoil.

Trolig vil analysene være klar rett over helgen, men Statoil vil ikke si noe om når de ser for seg å kunne gjenoppta produksjonen på Volve.

Oppjekbar innretning

Ankerlinjer er tykke stålwire som fester skipet til ankerne som ligger på havbunnen.

Volve ligger på 80 meters havdyp, og er bygd ut med en oppjekkbar prosess- og boreinnretning, Maersk Inspirer, og lasteskipet Navion Saga.

Feltet kom i produksjon i februar 2008, og er anslått til å inneholde 79 millioner fat utvinnbar olje og 1,5 millioner standard kubikkmeter gass.

Les mer om: