ENERGI

Produksjon uten grenser

Om lag 8000 deler til gir- og girmotorer produserer det tyske konsernet SEW-Eurodrive på ni fabrikker. 47 fabrikker verden over monterer delene sammen til produkter. Produktene finnes ikke bare i mange ulike industrianvendelser. Tar du berg- og dalbanen på Tusenfryd, finner du girmotorer fra SEW-Eurodrive. De samme motorene brukes også i systemene for bagasjehåndtering på norske flyplasser.

– En av grunnene til at vi har lykkes, er at vi ut fra disse komponentene kan lage kundetilpassede løsninger, sier Bjørn Hagen, som leder det norske datterselskapet SEW-Eurodrive AS i Moss.

Siden produksjonen av delene skjer på egne fabrikker, har SEW-Eurodrive svært liten bruk for underleverandører. Girhjul, akslinger og motordeler lages ved hjelp av de mest moderne produksjonsroboter. Gjennom den høye egenproduksjonen har selskapet full kontroll med kvaliteten.

Fra 1931

Grunnlaget for suksessen ble lagt allerede i 1931 da Süddeutsche-Elektromotoren-Werke (SEW) ble dannet av Ernst Blicke. I dag driver tredje generasjon, brødrene Rainer og Jürgen, det familieeide selskapet sammen med vel 7000 medarbeidere verden over. Filosofien er å pløye mest mulig av overskuddet tilbake i bedriften.

I det siste regnskapsåret hadde SEW-Eurodrive en omsetning på ca. åtte milliarder kroner. Årsproduksjonen lå blant annet på rundt 1,5 millioner girbokser og ca. 250.000 elektroniske motorstyringer.

Inntil for tid år siden gikk det kun i gir og elektromotorer. Nå har konsernet utviklet avansert elektronikkstyring for motorene. Enhetene produseres i en egen fabrikk i Bruchsal like ved Karlsruhe. Elektronikkfabrikken ble i fjor kåret til beste fabrikkanlegg av den franske lederskolen Insead sammen med det tyske fagtidsskriftet Wirtschaftswoche.

Produktfamilier

Et svært effektivt produksjonssystem ligger til grunn for prisutmerkelsen. Frekvensomformerne produseres ut fra kundreordrer og ikke til lager. Den samme filosofien gjelder på elektronikksiden som på gir- og motorsiden. Standardenheter settes sammen til ulike motorstyringer. Ut fra modulære enheter for både kraftelektronikk og styringssystemer, kan en lang rekke ulike produkter skapes.

For å sikre høy kvalitet, monteres overflatekomponentene i et eget renrom. Her står monteringsrobotene på rekke og rad. Sammensettingen av de ulike enhetene skjer i forskjellige grupper, alt ordnet etter produktfamilier. I alt produseres 1200 ulike produktvarianter av motorstyringene. Det skjer innen en normal leveringstid på to uker.

Forbedret

I dag produserer samme antall personer tre ganger så mange styringer pr. måned som i 1995. I gjennomsnitt produseres nå 8400 enheter mot 2300 i 1995. Gjennomløpstiden for en ordre er i samme tidsrom redusert fra 13 dager til to timer.

Omstillingstiden er redusert fra en time til noen minutter. Både transportveier og råstofflager er redusert. Vrakprosenten er falt fra 5,3 til 1,49 prosent. Både utviklings- og produksjonsfolkene samarbeider tett helt fra starten av konstruksjonsfasen.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.