NYHETER_BYGG

Problematisk vårsol

Ragna Kronstad
1. apr. 2005 - 10:32
Vis mer

Sola er ikke bare til glede så tidlig på våren. Den kan nemlig by på store problemer hvis ikke byggherren tar hensyn til at sola ikke alltid står like høyt på himmelen.

For mens bygg varmes opp mest på taket om sommeren, får vi sola rett i fleisen og inn på kontorene i mars/april. Målinger gjort ved Institutt for fysikk ved Universitetet i Oslo (UiO), viser at solinnstrålingen mot et sydvendt vindu er størst i mars og september.

Det kan føre til både unødvendig kjølebehov og uholdbare arbeidsforhold som følge av blending av sterkt lys, ifølge Tor Helge Dokka, seniorforsker ved Sintefs avdeling for arkitektur og byggeteknikk.

Faktisk kan innstrålingen være like intens i mars som midt på sommeren. Ifølge John Rekstad ved Institutt for fysikk ved UiO kan sola ha en effekt på 950 W per kvadratmeter. Det tilsvarer en times oppvarming av en vanlig panelovn.

- Arkitekter velger mange løsninger som ikke er gode nok for termisk komfort og innklima, sier Dokka ved Sintef og viser til at mange bygg i Norge faktisk må kjøles ned i mars på grunn av sola:

- Ja, faktisk ikke bare i mars, men året rundt, sier han og legger til at det verste man kan påføre et bygg er faste lameller for solskjerming som det ikke går an å regulere i forhold til solhøyde.

Tenk klimatisk design, ikke bare estetikk

Dokka tror at soltabbene som begås, skjer fordi yrkesgruppene er blitt så oppsplittet og at det ikke tenkes helhetlig lenger. - Arkitektene er mest opptatt av estetikk og antall rom, sier han.

Byggteknikkeksperten mener det er viktig å tenke på klimatisk design og bygge fornuftige fasader. Det er viktig å ta hensyn til byggets termiske kvalitet, som fasadetykkelse, varmelagring og isolering. - Bygg med bare glassfasader er et stort problem, sier han.

- Betyr det at vi burde bygge færre glassfasader?

- Nei, det finnes bygg med dobbelt glassfasader som er energieffektive og har et relativt godt inneklima. Men det blir et spørsmål om penger, sier Dokka. Alle sol-problemer løser seg uansett ikke ved å satse på dobbelt glassfasader. En tysk undersøkelse som Sintef har bidratt til, viser at energibruket i dobbeltglassfasadebygg kan variere fra 58 KWh til 450 KWh per m 2 !

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.