NETTARKIV

Prisreduksjon med i regnestykket

Finn Halvorsen
19. okt. 2007 - 15:12

– Vår prosess vil tåle den prisutviklingen som kommer. Mange har prosesser som vil være mer utsatt enn vår, sier teknologidirektør Ragnar Tronstad i Elkem Solar.

– Vi har dessuten allerede solgt hele produksjonskapasiteten for mange år framover.

Hvilke prismekanismer som gjelder for disse leveransene, vil han imidlertid ikke kommentere.Avhengig av subsidier i mange år

Tronstad tror solcelleindustrien fortsatt vil være avhengig av at solstrøm subsidieres i mange år framover. Han viser samtidig til undersøkelser som viser at solceller allerede i 2010 vil være konkurransedyktig uten subsidier i det spanske spotmarkedet. I Tyskland vil det imidlertid fort kunne gå ytterligere 10 år.

For nøyaktig ett år siden vedtok styret i Orkla ASA å investere 2,7 milliarder kroner i Elkem Solar for å produsere solcellesilisium etter en metallurgisk prosess. 100 års industrihistorie på Fiskå utenfor Kristiansand føres videre.Først med metallurgisk prosess

Produksjonen fra første byggetrinnet vil ha en årlig produksjonskapasitet på 5000 tonn og denne skal komme i gang i annet halvår 2008.

– Fabrikken vil riktignok ikke gå for full maskin fra dag en. Det er en helt ny fabrikk og en ny prosess, og produksjonen vil gradvis økes etter en på forhånd lagt oppskaleringsplan, sier Tronstad.

Elkem Solar er først ute med produksjon av solcellesilisium ad metallurgisk vei. Denne prosessen krever mindre energi enn tradisjonelle metoder, og er dermed også mer miljøvennlig. Mens tradisjonelle metoder krever 75–130 kWh/kg produsert silisium, trenger Elkem Solar bare 10–30 kWh/kg.

– Vi vet om et par andre prosjekter som er i gang som er en avart av vår prosess. Men ingen andre benytter nøyaktig samme metode. Dessuten har disse mindre rent silisium enn oss, sier Tronstad.130 nye ansatte

I løpet av byggeprosessen vil det komme et tillegg til de 2,7 milliarder kronene på 15 – 30 prosent på grunn av prisøkning i perioden. Det er også lagt inn rom for et byggetrinn to på industritomta på Fiskå.

– Men denne investeringen er ikke vedtatt. Først må vi se hvordan det første trinnet oppfører seg prosessteknisk under storskalaproduksjon, sier Tronstad.

Men allerede nå er det blitt et helt annet liv på det gamle industriområdet enn de seneste årene. I fjor var de 60 ansatte. Dette er økt til ca. 190 i løpet av ett år. Tronstad forteller at rekrutteringen til de mange stillingene har gått meget bra med et vesentlig innslag av lokale arbeidstakere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.