KRAFT

Prisoppgang på strøm midt på sommeren

Strømmen ble dyrere forrige uke.
Strømmen ble dyrere forrige uke. Bilde: Scanpix

Dermed opplever strømkundene nå en prisøkning midt på sommeren.

Redusert kapasitet

Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er årsaken til denne utviklingen redusert importkapasitet fra Sverige og redusert produksjon ved de svenske kjernekraftverkene.

Dette har ført til at norske vannkraftprodusenter har økt sin produksjon med nær 19 prosent fra forrige uke. I Norge står det dårlig til med slunkne vannmagasiner.

Magasinfyllingen er 13,5 prosent under det normale for den første uka av juli måned. Gapet til normalen øker også, som en følge av lite snø i fjellet og lite nedbør i Sør-Norge. Dermed er prisen på vannkraften høy.

40 øre

Den siste uka har den rene elspotprisen på strøm ligget rundt 40 øre i Oslo og de aller siste dagene til og med over 40 øre i Midt- og Nord-Norge. Det er veldig høyt for årstiden.

Strømprisen var høy i begynnelsen av juli i fjor, men den er enda høyere i år. I fjor ble situasjonen berget av en særdeles våt høst, slik at prisen gikk ned fra august og utover. Hva som skjer i år er det ingen som vet.

Den dyreste leverandøren av strøm til husholdningene forlanger nå 60 øre per kilowattime for standard variabel strøm. Andre ligger en god del lavere

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.