KRAFT

Prisområdet i Midt-Norge fjernes

Norge får igjen to prisområder, prissonen i Midt-Norge fjernes.
Norge får igjen to prisområder, prissonen i Midt-Norge fjernes. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
24. okt. 2008 - 09:09

Fra 17. november blir det igjen to markedsområder for kraft i Norge. Dermed fjernes prisområdet i Midt- Norge.

I lang tid har den dårlige nettkapasiteten mellom sør og de to andre prisområdene ført til store prisforskjeller på strøm.

Vedtaket fra energimyndighetene er i utgangspunktet en stor nyhet for den pressede kraftintensive industrien i Midt-Norge, og for strømbrukerne i Midt-Norge og Nord-Norge som lenge har hatt betydelig høyere strømregning her enn i sør.

Utjevne prisforskjeller

- Det er en viktig beslutning som nå er tatt, og jeg er glad for at vi fra 17. november kun har to prisområder i Norge. Dette viser at det pågående arbeidet med å styrke nettet i regionen bidrar til å bedre kraftsituasjon i Midt-Norge. Tiltakene som nå gjennomføres er et viktig skritt på veien mot å utjevne prisforskjellene på strøm i Norge. Jeg vil imidlertid understreke at kraftsituasjonen i området fortsatt vil være krevende, og jeg vil vurdere alle tiltak som kan bidra til at det ikke blir nødvendig å gjeninnføre egne prisområder, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Magasinbeholdningen ok

Årsaken til at prissonene slås sammen igjen, er at vannmagasinene i Midt-Norge er fulle, og arbeidene med å forsterke overføringsnettet begynner å gi resultater.

Midt-Norge vil nå inngå som en del av markedsområdet Nord-Norge, slik situasjonen var før 2006.

Energimyndighetene advarer likevel mot at en ny tredeling av markedet kan bli aktuelt, dersom kraftsituasjonen igjen endres vesentlig og det blir stort behov for import av kraft fra Nord-Norge til Midt-Norge.

Skilt i to år

Fra november 2006 har Midt-Norge og Nord-Norge vært skilt i to ulike markedsområder for handel med kraft på den nordiske kraftbørsen Nord Pool.

Markedet ble delt for å sikre strømforsyningen i Midt-Norge, overføringskapasiteten inn til området ble dermed utnyttet maksimalt.

Hittil i år har det blitt importert om lag 3,3 milliarder kilowattimer til Midt-Norge, hovedsakelig fra Nord-Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.