KRAFT

Prishopp på strøm

VIL HA FRANSK LØSNING I NORGE: Frankrike har fått gjennomslag for sin industrikraftmodell i EU-kommisjonen. Nå vil Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi at regjeringen skal legge til rette for fortsatt billig kraft etter den franske samarbeidsmodellen.
VIL HA FRANSK LØSNING I NORGE: Frankrike har fått gjennomslag for sin industrikraftmodell i EU-kommisjonen. Nå vil Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi at regjeringen skal legge til rette for fortsatt billig kraft etter den franske samarbeidsmodellen. Bilde: colourbox.com
1. okt. 2008 - 14:47

For husholdningene er strømmen blitt flere tusen kroner dyrere det siste året.

Stor ekstrautgift

Norske husholdninger betalte i gjennomsnitt 88,7 øre per kilowattime for kraft, avgifter og nettleie i tredje kvartal i år.

Økningen fra samme kvartal i fjor er hele 43,6 prosent.

For en husholdning som har et årsforbruk på 20.000 kilowattimer tilsvarer prisstigningen en ekstrautgift på 5.400 kroner i året, viser en oversikt fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Tjenester

Av den totale summen utgjorde prisen på kraft 38,3 øre per kilowattime, nettleie 24,3 øre og forbruksavgift på elektrisk kraft og merverdiavgift 26,2 øre.

Den største prisstigningen opplevde imidlertid tjenesteytende næringer. Her økte strømprisen fra 16,3 øre per kilowattime i tredje kvartal i fjor til 40,7 øre i samme kvartal i år.

©NTB

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.