NYHETER

Prises for ide om transport av sykler i tunneler

Studentene Nikolai Øvrebekk og Amund Østbye Røed har utviklet et konsept for autonom transport av sykler i tunneler. Ideen ga dem førstepris innen ny kjøretøyteknologi.

Nikolai Øvrebekk og Amund Østbye Røed vant konkurransen som ITS Norge lyste ut for å få studentenes oppmerksomhet rundt fremtidens bruk av automatiske kjøretøy.
Nikolai Øvrebekk og Amund Østbye Røed vant konkurransen som ITS Norge lyste ut for å få studentenes oppmerksomhet rundt fremtidens bruk av automatiske kjøretøy.
18. aug. 2015 - 08:26

Med sin løsning vant de to studentene førsteprisen i en nasjonal konkurranse som skal fremme bruk av ny kjøretøyteknologi. Begge vinnerne studerer produktdesign ved Høyskolen i Oslo og Akershus og har utviklet konseptet i forbindelse med sin bacheloroppgave.

Det er forbudt å sykle igjennom de fleste lange og undersjøiske tunneler i Norge. Dette skaper problemer for syklistene, samtidig som myndighetene har et mål om å legge til rette for mer sykling. En fremtidig løsning kan være et førerløse kjøretøyet som tar med seg sykler igjennom tunnelen og leverer dem trygt på den andre siden.

 

Fremtidens bruk av automatiske kjøretøy

Konkurransen ble utlyst av ITS Norge for å få studentens oppmerksomhet rundt fremtidens bruk av automatiske kjøretøy. Kompetanse på dette området kan gi norske aktører en fordel i markedet for autonome kjøretøy basert på særnorske trekk ved vegnettet, for eksempel tunneler, broer, høyfjell og dårlig vær. Besvarelsen til de to studentene understøtter denne målsetningen direkte. I tillegg legger studentene vekt på at konseptet gjør sykling til en integrert del av kollektivtransporten ved å skape gjennomgående sykkelruter – også i farlige tunneler! 

Ideen til konkurransen ble utviklet av professor emeritus Steinar Andresen ved NTNU. Han har lang erfaring med å sette sammen team av studenter med forskjellig fagbakgrunn for å løse viktige samfunnsutfordringer ved hjelp av ny teknologi.  

 

Utvidet kollektivbegrep

Juryen hadde ved fristens utløp to besvarelser å velge mellom og valget falt på Nikolai og Amunds konsept. Denne løsningen innfrir alle tekniske krav og intensjoner fra utlysningen og kobler konseptet til et utvidet kollektivbegrep. 

Det andre bidraget kom fra Per Hassel Sørensen, representant for selskapet Elpedal AS og masterstudent ved Universitetet i Stavanger (ferdig våren 2015). Bidraget til konkurransen er Podbike, et konsept utviklet som en del av hans masteroppgave. 

Podbike er en videreutvikling av elsykkel til et personlig kjøretøy med fire hjul og lukket kupé. Idéen er at en autonom Podbike skal kunne ta seg frem gjennom lange tunneler automatisk".

 

Deles ut på Smarte Veger

Prisen vil bli overrakt under konferansen Smarte Veger 17. september i Oslo. Her vil de to prisvinnerne presentere konseptet og forklare mer om løsningen!

Konkurransen vil bli utlyst på nytt for skoleåret 2015/16. Interesserte kan henvende seg til ITS Norge for mer informasjon. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.